Grote Peiling: 15 procent van Vlaamse politieke meningen begint met ‘Ik ben geen racist, maar’

Als we vandaag naar de stembus zouden trekken, dan zou 14,8 procent van de kiezers zijn of haar stem laten voorafgaan door de overweging ‘Ik ben geen racist, maar…’. Dat blijkt uit de grote peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. 

Grafiek: Het Laatste Nieuws.

Uit de Grote Peiling bleek ook dat de preambule ‘ik ben geen racist, maar…’ doorschemert in andere verkiezingsthema’s, zoals het klimaat of het sociaaleconomische. Mede dankzij ‘Ik ben geen racist, maar de opwarming van de aarde is een links complot om ons de massamigratie te doen slikken’, of ‘Ik ben geen racist, maar wij moeten allemaal langer werken om het leefloon van asielzoekers te betalen’ heeft de mening ‘Ik ben geen racist maar…’ vandaag opnieuw de wind in de zeilen.

De peiling is een opsteker voor de mening, zeker toen ze na de desastreuze stembusgang van 2014 amper over de kiesdrempel struikelde met 5,8 procent. Sindsdien slaat het standpunt een zachtere toon aan, en die strategie heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

“De boodschap ‘Ik ben geen racist maar waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed!’, waar de mening tot 2014 nog op inzette, schrikte een flink deel van het electoraat af. Met dat discours kun je geen brede volkspartij worden”, verklaart politicoloog Carl Devos. “Sindsdien is de mening verveld tot ‘Ik ben geen racist, maar als we de migratiefactuur niet langer betalen kunnen we alle pensioenen én de pensioenleeftijd optrekken’. Het is dezelfde boodschap, verpakt in een salonfähiger jasje.”

‘Ik ben geen communist, maar…’

Volgens bepaalde waarnemers is de mening ‘Ik ben geen racist maar’ ook in opmars omdat de mening ‘Ik ben geen racist, en…’ tijdens de afgelopen legislatuur vaak de toon van ‘Ik ben geen racist, maar…’ aansloeg. Maar uit de peiling bleek ook dat het Vlaamse electoraat voorlopig dubbel zo vaak de mening ‘Ik ben geen racist, en…’ is toegedaan. Met 28,1 procent zet ‘Ik ben geen racist, en…’ nog altijd de toon in Vlaanderen.

Uit de peiling bleek ten slotte ook dat de mening ‘Ik ben geen communist, en…’ op dit moment de grootste politieke familie is in het hele land. De mening ‘Ik ben geen communist, maar…’ daarentegen flirt in het welvarende Vlaanderen nog altijd met de kiesdrempel.

4 reacties op "Grote Peiling: 15 procent van Vlaamse politieke meningen begint met ‘Ik ben geen racist, maar’"

 1. Ik ben racist maar ik heb er geen probleem mee dat migranten, asielzoekers,vluchtelingen en economische gelukzoekers ons een deeltje van hun rijke cultuur komen bijbrengen.

  Beantwoorden.
 2. Georges Grootjans · Bewerken

  Ik ben geen racist en van mij mogen ze zelfs mee voetballen, want veel van die gasten kunnen een stukske sjotten. Maar uit de koers moeten ze wegblijven, want de koers die is van ons. En van de kazen van bij ons moeten ze ook afblijven.
  En ik sta volledig achter de slogan: Eerst die van ons!

  ’t Zal wel zijn, Anders begint ze weer te zagen.

  Beantwoorden.
 3. Ik ben geen racist maar had ik tot die minderheid behoord die haar geld in belastingparadijzen parkeert lijkt me ’t opzetten van de ene bevolkingsgroep tegen de andere een prima strategie om mijn gangetje te kunnen blijven gaan.

  Beantwoorden.
 4. Dat zo veel mannen beginnen zich te verklaren met ‘ik ben geen racist’ is niet verwonderlijk. Het is het belangrijkste politieke argument van na WO2 dat ook iedere immigrant uit zijn hoofd kent, die een meisje wil. Die reflexen werken door. De ene hetze zet de andere voort. Wil je nog meedoen, loyaal aan je partijprogramma, dan moet je de punten steeds verder blijven uitwerken. Neem daarbij dat je moet stemmen, en de rest is duidelijk. De enige uitweg is homo-seksualiteit toegeven.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter