OESO pleit voor tax shift naar Zwitserland

PARIJS – De economische denktank OESO raadt EU-landen aan om alle publieke uitgaven gedurende een bepaalde periode te bekostigen door Zwitserland te belasten.

Zwitserse kluizen herbergen miljarden die verschoven zouden kunnen worden naar landen die het echt nodig hebben. (Foto: Wikimedia Commons)
Zwitserse kluizen herbergen miljarden die verschoven zouden kunnen worden naar landen die het echt nodig hebben. (Foto: Wikimedia Commons)

De Zwitserse economie teert al decennia, en mogelijk zelfs eeuwen, op kapitaal dat bankiers er aan de buitenlanden onttrekken. De Zwitserse gezondheidszorg is dan ook een van de beste ter wereld, de wegen liggen er netjes bij, criminaliteit is er zo goed als onbestaande en scholieren scoren goed in de PISA-testen. Zwitsers zijn zo rijk dat ze zelfs een referendum willen uitschrijven over het invoeren van een basisinkomen, luidt het in het rapport.

En dat dus allemaal dankzij de structurele kapitaalsinjectie uit de zwarte en grijze economieën van de buurlanden. “Het wordt dan ook de hoogste tijd voor een tax shift, niet naar ecologie, niet naar consumptie, maar naar Zwitserland”, concludeert de OESO. “Zo draagt het land tenminste ook een beetje bij aan de infrastructuur van de landen die ze wegens haar bankgeheim en gunstige fiscale regime gedurende tientallen jaren heeft verarmd. “

Toblerone

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil een tax shift naar Zwitserland wel overwegen, maar houdt daarbij de focus liever op consumptie. “In onze geglobaliseerde economie is kapitaal zo vluchtig dat het bij de kleinste tax shift naar Zwitserland onmiddellijk onderdak zal vinden in een ander belastingparadijs. Zo brengt een BTW-verhoging op typisch Zwitserse exportproducten zoals Toblerone, zakmessen of schimmige offshoreconstructies mijns inziens uiteindelijk meer op voor de Belgische staatskas”, oordeelt van Overtveldt.

De Zwitserse bevolking is vanzelfsprekend geen vragende partij voor een tax shift naar hun land. Zij argumenteren dat ze niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de half legale en illegale deals die Zwitserse bankiers met belastingplichtigen uit andere landen hebben gesloten. Toch hebben ook zij boter op het hoofd, meent fiscaal expert Michel Maus: “Bijna alle Zwitsers hebben een bankrekening in Zwitserland; is het dan zo gek om jezelf af te vragen wat die mensen allemaal te verbergen hebben?”, vraagt Maus zich af.

Eén reactie op "OESO pleit voor tax shift naar Zwitserland"

  1. Er is alvast een (door de voetbalbond georganiseerde) trip naar Zwitserland gepland voor bankiers en bedrijfsleiders om ter plaatse te bekijken wat zeker niet mag of kan. En hoe dergelijke belasting-ontwijkings-constructies zeker niet mogen opgezet worden.
    Koning Filip zal ook meereizen om zijn ‘Belgium is like a diamond…’ speech te geven.
    Koningin Mathilde zal een schooltje voor Zwitserse inboorlingen bezoeken.
    Pieter De Crem mag niet mee en zal in zijn villa te Aalter een beetje door foto-albums van vroeger bladeren.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter