Zes dingen die je moet weten over de ramadan

Vandaag beginnen moslims wereldwijd aan de ramadan. Mensen uit andere geloofsgemeenschappen vervelen hun islamitische vrienden vaak met steeds dezelfde, goedbedoelde vragen over hun jaarlijkse vastenmaand. Daarom zetten we de belangrijkste feiten nog eens even op een rijtje. 

 1. Moslims veel geluk wensen met de ramadan doe je niet door ‘Zalige ramadan’ of ‘Gelukkige ramadan’ te zeggen. Zeg ‘Ramadan moebarak’, of beter nog, koop een ramadankaartje bij de islamitische krantenwinkel!
 2. Inderdaad, tijdens de ramadan mogen moslims vanaf zonsopgang tot zonsondergang niets eten of drinken. Vraag hen dat gerust tien tot twintig keer per dag, zeker als het warm is. Dat leidt hen af van de verschroeiende honger en dorst die ze op dat moment voelen.
 3. Tijdens de ramadan mogen moslims vanaf zonsopgang tot zonsondergang ook geen seks hebben. Als je de komende weken toch wilt vrijen met een moslim zonder constant naar de klok te kijken, dan moet je een expeditie organiseren naar de Zuidpool, waar het op dit moment permanent nacht is.
 4. De islamitische kalender baseert zich op de maancyclus. Daarom valt de ramadan ook telkens vroeger op het jaar. Naar verluidt zijn Iraanse wetenschappers een raket aan het bouwen die een nucleaire lading tot op de maan kan brengen, om de maancyclus te vertragen tot hij samenvalt met de Gregoriaanse kalender. Daardoor zou de ramadan vanaf 2024-30 elk jaar in de winter vallen, wat het leven aanzienlijk makkelijker zou maken voor zowat alle moslims op het noordelijke halfrond.
 5. De bedoeling van de vastenperiode is dat de moslims die eraan deelnemen, leren wat honger en dorst is, tegen hun zwakheden vechten en hun zelfdiscipline vergroten. Tijdens de rest van het jaar neemt de VDAB deze functie over.
 6. Het einde van de ramadan wordt elk jaar gevierd met het zogenaamde Suikerfeest. Op dit feest brengt de ramadanhaas heerlijke zoetigheden. Wil je het Suikerfeest samen met je moslimvrienden vieren, breng dan geen chocoladen Mohammeds mee, aangezien de profeet niet mag worden afgebeeld.

8 reacties op "Zes dingen die je moet weten over de ramadan"

  1. Zielige beschrijving.. Ik bespeur een overtollige dosis aan sarcasme en haat, ik zou zeggen ga lekker dood met je haat.. 2 miljard moslims vasten gewoon door.. met of zonder jou acceptatie

   Beantwoorden.
   1. Voila, hier staat een mooi voorbeeld van hoe moslims totaal niet om kunnen met zelfspot. Hun “eer” is direct gekrenkt. Dit systeem van eer en schaamte staat diametraal recht tegenover het westerse denken in termen van goed en kwaad. Geheel incompatibel, dat belooft.

    Beantwoorden.
 1. De beste periode voor de moslims was 65 miljoen jaar geleden. U weet wel, de tijd dat de dinosaurussen naar hun god getrokken zijn, voor eeuwig. Toen was het, dank zij een meteoorinslag, op aarde 10 jaar (of 100, of 1000 – toen kwam het nog op geen jaar) aan één stuk donker: geen zonsopgang, geen zonsondergang: zelfs de meest trouwe moslims mochten jaren aan een stuk eten. Volgens wetenschappers hebben zij dan voldoende reserve opgebouwd om het nog vele miljoenen jaren uit te houden. Wij zijn geneigd hen gelijk te geven: we stellen vast dat het aantal moslims is sedert 65 miljoen jaar alleen maar gestegen is.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter