Hipster-index voor tweede keer dit jaar overschreden

ANTWERPEN – Nu de prijs voor Rock Werchter-tickets voor het zoveelste jaar op rij stijgt, de iPad mini haast even duur is als de gewone iPad en ook de prijs voor hippe brilmonturen de pan uitswingt, is de hipster-index voor de tweede keer dit jaar overschreden. Hipster worden dreigt straks onbetaalbaar te worden, waarschuwt econoom Paul De Grauwe.

Gianni Nuyens heeft zijn hippe brilmontuur op afbetaling moeten kopen. (Foto: Pixabay)
Gianni Nuyens heeft zijn hippe brilmontuur op afbetaling moeten kopen. (Foto: Pixabay)

De hipster-index is een korf van goederen en diensten die noodzakelijk zijn om je comfortabel in de gelijknamige subcultuur te kunnen wentelen, zoals shirts met V-halzen, wollen debardeurs of exotische sjaaltjes. “En als die index overschreden wordt, betekent dat dat het ten opzichte van andere subculturen relatief gezien duurder wordt om hipster te worden of te blijven”, weet De Grauwe. “Zo plukken Johnny’s de vruchten van de crisis in de automobielsector (de prijs van de Seat Ibiza en nieuwe spoilers bleef de afgelopen jaren stabiel, nvdr.). Nerds profiteren dan weer van de invoer van steeds goedkopere computeronderdelen uit Azië, en it-girls kunnen tegenwoordig namaak-Louis Vuitton kopen die haast niet meer van het origineel is te onderscheiden. Alleen hipsters krijgen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.”

“De komst van Starbucks heeft veel kapot gemaakt”, klaagt Liam Van der Elst (19), student maatschappelijk werk uit Antwerpen. “Plots werd het hip om schandalig veel voor je koffie te betalen. En aangezien het bij mijn vrienden sowieso al hip was om een espresso of café latte machiato te drinken terwijl we over belangrijke maatschappelijke issues of onconventionele kunst praten, jaag ik er elke week een fortuin door alleen aan koffie. Al een geluk dat de bands waar ik naar luister zo alternatief zijn dat je ze vaak gewoon gratis in een kraakpand kunt gaan bekijken.”

Vintage

“Het water staat me aan de lippen”, verzucht ook Gianni Nuyens (24), deeltijds muziekprogrammator bij M-idzomer in Leuven. “Nu vintage mainstream is geworden, is de vraag naar design uit de jaren zestig zo hard toegenomen dat je dat simpelweg niet meer met een loon uit de socioculturele sector kunt betalen. Ik kan mijn appartement niet meer decoreren. En ook betaalbare gedemodeerde debardeurs vinden is een helse klus.”

Door de crisis in de subcultuur dreigt nu een heel aantal jongeren af te haken. “Op den duur kan enkel de maatschappelijke elite nog hipster worden”, waarschuwt De Grauwe. “En dan is het einde zoek. Een economie vaart immers wel bij diversiteit. Als we willen vermijden dat de markt voor Appleproducten, alternatieve zomerfestivals en vliegtuigtickets voor onconventionele reisbestemmingen zoals Kirgizië of Birma in elkaar stort, moet de overheid nu ingrijpen. Bijvoorbeeld door de uitgave van poëziebundels in eigen beheer extra te subsidiëren.” Joke Schauvliege, Vlaams minister van Subcultuur, onderzoekt alvast of ze daarvoor extra middelen kan vrijmaken.

3 reacties op "Hipster-index voor tweede keer dit jaar overschreden"

Laat een reactie achter