DR UPDATE: directeur Six Million Flags betreurt controverse

WAVER – Luttele dagen na zijn opening veroorzaakt het rond de Holocaust opgebouwde themapark Six Million Flags Belgium een storm van verontwaardiging in Vlaanderen. Directeur Ephraim Zimmerman hoopt desondanks dat veel gezinnen de weg zullen vinden naar het pretpark, ‘omdat herinneren belangrijk is’.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Leden van de neonazistische splintergroep AFF (het Arisch Fascistisch Front) roepen op tot een boycot van het familiepark wegens “grove beledigingen” aan het adres van hun grote voorganger Adolf Hitler.

Danny Gewelt (hier extreem rechts op de foto) roept op tot een boycot van het Holocaustpretpark.
Danny Gewelt (hier extreem rechts op de foto) roept op tot een boycot van het Holocaustpretpark.

Vooral het Adolfinarium zit de neonazi’s dwars. “Wij kunnen er niet mee lachen dat de naam van de Führer op een dergelijke, respectloze manier geparoderieerd (sic) wordt”, briest Danny Gewelt, sinds jaar en dag penningmeester van het AFF. “Dit soort humor is bijzonder pijnlijk voor de miljoenen Stormtroepers die omkwamen tijdens hun pogingen om het Avondland raszuiver te maken, hun familieleden en de schaarse overlevenden. Wij roepen onze leden en bij uitbreiding al onze volksgenoten dan ook op dit walgelijk staaltje van antifascisme niet te bezoeken.”

Humorloze zoutpilaren

Directeur Ephraim Zimmerman betreurt de controverse.”Wij dachten dat het stilaan mogelijk was om op een serene en taboeloze manier met het verleden in het reine te komen. Quod non, dus. Onze ambitie was vooral om de herinnering levendig te houden op een positieve manier, net vanuit een antifascistische bekommernis om deze gruwel niet in de vergetelheid te laten verdwijnen. Zo wilden we illustreren dat niet alleen humorloze zoutpilaren een dam kunnen bouwen tegen staatsterreur, wel integendeel. Spijtig dat het in herinnering willen brengen van deze genocide op zo weinig begrip kan rekenen bij sommigen. En dat uitgerekend een neonazistische groepering nu een boycot uitroept over het park – bijzonder pijnlijk. Gelukkig zijn de Vlamingen matuur genoeg om aan deze oproep geen gevolg te geven.”

Verwacht wordt nu dat ook Joods Actueel zich zal mengen in het debat.

Laat een reactie achter