Saoedische overheid behaalt belangrijke overwinning in strijd tegen democratie

RYAD – In de Saoedische hoofdstad Ryad zijn drie kopstukken van de beweging Napoleonic Code4Saudi-Arabia opgepakt. Volgens de lokale religieuze politie gaat het om een belangrijke stap in de strijd tegen de toenemende secularisering van het Midden-Oosten.

De radicale juristen van Napoleonic Law4Saudi-Arabia ijveren al jaren voor de afschaffing van de sharia.
De radicale juristen van Napoleonic Law4Saudi-Arabia ijveren al jaren voor de afschaffing van de sharia.

De radicale juristen van Napoleonic Code4Saudi-Arabia ijveren middels explosieve opiniestukken en andere geweldloze vormen van deelname aan het maatschappelijk debat al jaren voor de afschaffing van de sharia (de islamitische rechtspraak) ten voordele van de Napoleontische Codex (waarop de moderne, westerse rechtspraak gebaseerd is, nvdr.). Die zou volgens Abu Alembehr, de seculiere leider van de beweging, de rechtszekerheid van de burgers namelijk veel beter waarborgen dan de sharia.

“Zo veranker je de rechtspraak in de werkelijke wereld, waarin objectieve en tegensprekelijke bewijslast het niet moet afleggen tegen arbitraire, transcendente argumenten zoals ‘Het is de wil van God’ of ‘Zo heeft de Profeet het gezegd’,” aldus Alembehr in een van zijn vele radicale videoboodschappen.

Het spreekt voor zich dat de Saoedische overheid erg zenuwachtig wordt van dergelijke gevaarlijke nieuwlichters, die de idee van fusie tussen kerk en staat – en daarmee de hele staat – ondermijnen. De lokale religieuze politie maakt dan ook al sinds de oprichting van Napoleonic Code4Saudi-Arabia jacht op de groepering.

“Waarom zouden we ons terugplooien op een wetboek van 200 jaar geleden, als we ons ook kunnen baseren op een traditie van meer dan 1000 jaar oud?”, vindt rechtsgeleerde Hamza Halal. “Een wetboek dat bovendien door mensen is geschreven, en dus feilbaar is? De sharia is tenminste gebaseerd op de Koran, het Woord van God, en op de Hadith, de uitspraken en de levenswandel van de Profeet (Vrede Zij Met Hem). ”

Wil van God

Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de gearresteerde leden van Napoleonic Code4Saudi-Arabia nu godslastering ten laste gelegd. “Een vergrijp waar in de Saudische variant van de sharia de dood door onthoofding voor geldt”, weet Halal. “Het is de wil van God. Zo heeft de Profeet het gezegd.”

Eén reactie op "Saoedische overheid behaalt belangrijke overwinning in strijd tegen democratie"

Laat een reactie achter