Nederland krijgt stukje België cadeau

DEN HAAG – Koning Filip en koning Willem-Alexander zetten vandaag hun handtekening onder een kleine grenscorrectie die een historische fout uit 1585 moet rechtzetten.

Nederland krijgt er een onbeduidend stukje België bij.
Nederland krijgt er een onbeduidend stukje België bij.

Nederland krijgt er een onbeduidend strookje land bij aan de rechteroever van de Scheldemonding (Antwerpen). In ruil krijgt België dan weer twee eilandjes op de linkeroever van de Maas (Presqu’ile Petit Gravier en Presqu-île d’Eijsden).

Beide gebieden waren tot vandaag een uitgelezen plek voor naaktlopers, drugsdealers of illegale feestjes. “De Nederlandse politie mag er niet in en de Belgische politie komt altijd te laat omdat ze tien kilometer verder naar de eerste brug moet rijden”, verklaart Albert Stassen, de arrondissementscommissaris van Luik, over de eilandjes in de Maas. “En in Antwerpen ís zelfs geen brug.”

Als de parlementen van België en Nederland het verdrag volgend jaar goedkeuren, is de ruil op 1 januari 2018 een feit. En die kans is groot, want de publieke opinie in Nederland ligt niet wakker van de gebiedsruil en in België zal niemand Antwerpen missen.

 

11 reacties op "Nederland krijgt stukje België cadeau"

 1. Nou ja, niet wakker liggen… de traditionele onverschilligheid van de Nederlander (lokaal noemen wij dat tolerantie) mag dan vaak tot trage reactie leiden, in dit geval ben ik toch bang dat het extra schoonmaak en opruimwerk dat nodig is om de extra gebiedsdelen weer toonbaar te maken toch tot protesten zal leiden.
  Daar waar de Rotterdammer nog wel de handen uit de mouwen wil steken zijn de meeste andere Hollanders liever lui dan moe. De rest van Nederland zal pas over een jaar of 10 doorhebben dat ze gepiepeld zijn en de Westerschelde helemaal tot Antwerp moeten uitbaggeren.

  Beantwoorden.
  1. Hier een heel ander verhaal. Sinds de Maas is rechtgetrokken is de grens niet meer op het diepste punt van de rivier. Nu weer wel. 5 H. weggeven om 15 H. terug te krijgen. En die slimme Hollandse baggeraars zijn nu ook in de Schelde bezig. Onnodig om te zeggen dat het toch al niet van deze tijd is om een haven zo ver in land te leggen. Gekkenwerk! Kijk maar eens naar de 1e en 2e Maasvlakte om te zien hoe het wel moet.

   Beantwoorden.
 2. De atoomoorlog tussen België en Nederland, zie de kerncentrales bij Doel, kan zo misschien nog afgewend worden, dat is een klein beetje de achterliggende gedachte. Steeds vaker ontvluchten Belgen uit de regio Antwerpen die wat doorgedacht hebben al de spanningen van hun land via de tunnel onder de Westerschelde, die erop gebouwd is een strategische schuilplaats te verschaffen. Een groot gevaar is hierbij dat ze in de Westerschelde die steeds dieper en dieper uitgegraven moet worden ten behoeve van steeds grotere schepen richting Antwerpen, op de tunnel zullen stoten die zo weer boven (onder) water komt.

  Beantwoorden.
    1. Het is niet de vraag of Doel klapt maar wanneer. Dag Antwerpen dag haven. Het resultaat van het falen van het energie beleid de laatste decennia in België. En ja huizen en grond worden onbetaalbaar in het Nederlandse Zeeuws Vlaanderen. Over 5 a 10 jaar wonen er meer Belgen dan Nederlanders.

     Beantwoorden.
 3. Ik ben zeer verontwaardigd!

  Onze Koning ruilt grondgebied met onze Noorderburen en geeft land weg want het Nederlandse stuk grond is groter dan wat wij in ruil krijgen.

  Grondwettelijk stelt er zich hier een inbreuk op de bepalingen van onze nationale hymne in de originele versie (voor 1921 dus) wel degelijk stond dat er ons geen morzel grond mocht ontwrongen worden!

  Een nieuwe Koningscrisis dient zich aan. Mischien moet er naast Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek nog meer gefusioneerd worden!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter