Nijpend tekort aan opslagruimte voor bakken kritiek op Schauvliege

MACHELEN – Er dreigt een ernstig logistiek probleem voor Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). De loodsen waar haar kabinet de bakken kritiek op haar beleid stockeert, zitten bijna vol. Indien de constante aanvoer van bakken kritiek op de minister niet snel afneemt, zal de Vlaamse Regering op zoek moeten naar alternatieve opslagterreinen.

-door Hans Van Elverschele en Lander Maan-

"Het aantal bakken is niet bij te houden"
“Het aantal bakken is niet bij te houden”

“In Machelen ligt nog ergens een mooi stukje terrein braak, maar ik hoor dat daar al plannen voor zijn,” grapte Vlaams minister-president Kris Peeters vanochtend tegen de verzamelde pers. Daarmee verwees Peeters naar het omstreden Uplace-project, een groot shoppingcentrum dat, als alles volgens schema verloopt, in Machelen zal worden gebouwd.  “Maar serieus, we moeten hier snel iets op vinden, want Joke blijft maar langs alle kanten bakken kritiek krijgen. Nog even en al onze opslagplaatsen zijn verzadigd.”

Rundskop

Schauvliege heeft sinds haar aantreden als minister inderdaad al een indrukwekkend aantal bakken kritiek mogen ontvangen. Zo reageerde de culturele sector in 2009 bijzonder fel op het bericht dat de minister al een halfjaar geen toneelvoorstelling meer had bezocht. Ook de jeugd bestookte Schauvliege onlangs met bakken kritiek, nadat de minister strengere geluidsnormen voor jongerencafés had aangekondigd.

Daarbij moeten ook nog de bakken onterechte kritiek gerekend worden, die de minister kreeg nadat een satirische website had bericht dat ze ook het aantal beats per minuut voor live-muziek grondig wilde inperken. En recent leverde een jammerlijke verspreking, toen de minister Mathias Schoenmakers feliciteerde met de Oscarnominatie voor de film Rundskop, haar ook enkele duizenden bakken kritiek op. De leveringen van de bakken kritiek na haar goedkeuring van de milieuvergunning voor het Uplace-project zijn nog steeds volop aan de gang.

Flink nat

Schauvliege zelf is zich overigens meer dan bewust van het probleem: “Ja, ik krijg toch liever een golf van protest of een storm van verontwaardiging over me heen”, geeft de vermoeid ogende beleidsmaakster toe.  “Dat is ook vervelend en je wordt er flink nat van, maar die dingen waaien na een tijdje vanzelf weer over.  Zo’n bak kritiek blijft natuurlijk gewoon in de weg staan, en waar moet een mens die dingen op den duur nog kwijt?”

Kris Peeters heeft al wel een idee waar een nieuwe opslagplaats voor kritiekbakken zou gebouwd kunnen worden: “Er is nog heel wat plaats in het Limburgse Beringen.  Ik weet wel dat Ingrid Lieten daar eigenlijk ook graag een winkelcomplex had gezien, maar na haar socialistische fratsen deze week heb ik nog maar weinig zin om daar aan mee te werken. Ik denk dat ik Joke daar geen milieuvergunning voor ga laten uitreiken. Dat zal haar ongetwijfeld ook weer genoeg bakken kritiek opleveren, dus we zullen die Beringse ruimte goed kunnen gebruiken!”

8 reacties op "Nijpend tekort aan opslagruimte voor bakken kritiek op Schauvliege"

 1. Mogen bomen alleen in de Ardennen staan? Wat denkt U hiervan?
  Met het dichterbij komen van Sinterklaas (meestal beginnen de voorbereidingen al in juni, het streven is vanaf januari), hebben de buren het weer over Zwarte Piet, en dat het helemaal niet zo erg is als er dagelijks tienduizenden vluchtelingen gewoon Europa inlopen als ze zich ‘gewoon’ aanpassen en Piet (zwart) mag blijven.
  Ze kunnen hier zolang met een beetje luxe al shoppend in hun eigen cocon doorleven waardoor ze niets in de gaten hebben, voor de rest heb je met je baan al geen vaderland meer. (Zwarte Piet is het topje van de ijsberg. De echte weerstand komt pas twee generaties verder op gang.) Er zijn in Syrië ook niet zoveel bomen, dus wel religie: je loon van een goed leven volgens de geschriften komt pas met de dood, daarom moeten we vooruitzien naar de toekomst: in Nederland heb je U-trecht met Hoog Catharijne, waarom mogen wij dan geen U-place.

  Beantwoorden.
 2. Of hoe een artikel van meer dan 3 jaar oud eigenlijk nog wint aan actualiteit!
  (She’s a) Joke heeft dat goed gezien: als ze dat bos in Genk voor Essers persoonlijk gerooid heeft, maar die zien uiteindelijk af van de vooropgestelde uitbreiding (want er is toch totaal geen engagement voorzien), kan ze die bakken daar alsnog opslaan. Onderschat die deerne niet!

  Beantwoorden.
 3. We weten toch allemaal hoe Schauvliege ooit de politiek is ingegaan. In 1983 zong haar toenmalig vriendje reeds:
  .
  Joke, stop toch met koken.
  Kom uit de keuken, mijn lieve Joke.
  Stop toch met koken, kom uit de keuken.
  Want ik wil gezellig samen met je neu…
  tronenbommenstickers op m’n nieuwe tas gaan plakken.
  .
  Misschien wordt het stilaan tijd om haar terug aan de afwas te zetten?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter