Man die na vijftien jaar uit coma ontwaakt, vraagt om meteen opnieuw in slaap gebracht te worden

LYON – Een man die na vijftien jaar coma terug tekenen van leven vertoonde, heeft gevraagd om hem weer in slaap te brengen. Dat meldt het Institut des Sciences Cognitives Marc Jeannerod.

Na vijftien jaar in coma had de patiënt heel wat vragen voor de onderzoekers.

Door elektronische stimulatie van de nervus vagus konden neurowetenschappers een minimaal bewustzijn herstellen in een Franse man die door een verkeersongeval al sinds 2002 in een vegetatieve toestand verkeerde. Het experiment wordt beschouwd als een medisch wonder.

Communicatie was mogelijk door de man simpele ja-neevragen te stellen die hij kon beantwoorden door één keer (ja) of twee keer (nee) in de hand van de onderzoekers te knijpen. Complexere communicatie was mogelijk door voor elke letter één keer meer te knijpen naargelang de positie in het alfabet: één keer voor a, twee keer voor b etcetera.

“Zo was de patiënt in staat om te vragen hoe het intussen gesteld is met de opwarming van de aarde, of die oorlog in Irak nu doorgegaan is of niet en of Donald Trump nog altijd onnozele cameo’s deed op televisie”, vertelt dokter Angela Sirigu, de auteur van de studie.

“Op zijn expliciete vraag hebben hem dan maar terug laten inslapen.”

 

 

 

Laat een reactie achter