Gehandicaptenvereniging woedend op Philippe Gilbert

BRUSSEL – Topwielrenner Philippe Gilbert heeft zich de woede op de hals gehaald van de Vlaamse Vereniging voor Rolstoelgebruikers (VVR).  De vereniging vindt de manier waarop Gilbert afgelopen wielerseizoen blijk gaf van een buitengewoon goede lichamelijke conditie ‘overdreven en hoogst onrespectvol tegenover andersvaliden’. 

De 29-jarige Philippe Gilbert heeft met zijn resem overwinningen dit seizoen een aantal mensen tegen de schenen geschopt.  De Vlaamse Vereniging voor Rolstoelgebruikers (VVR) voelt zich ten diepste geschoffeerd omdat een atleet hen op zo’n nadrukkelijke wijze confronteert met hun eigen beperkingen.

Philippe Gilbert (CC BY-SA 2.5)
Philippe Gilbert (Foto: CC BY-SA 2.5)

Paul Raes (voorzitter VVR): “Dat Gilbert het tijdens de Amstel Gold Race nodig vond om op de Cauberg de benen te nemen, vonden wij al een regelrechte kaakslag.  Maar toen hij niet lang daarna ook nog eens Luik-Bastenaken-Luik won op één been, was voor ons de maat vol. Philippe Gilbert lacht ons recht in ons gezicht uit.”

Verdere stappen

“Al jarenlang hadden wij met Waalse wielrenners de stilzwijgende, logische overeenkomst dat ook hun demarrages niet zouden werken”, gaat Raes verder.  “Gilbert heeft dat allemaal eenzijdig kapot gemaakt door opeens als een bezetene te gaan winnen.  Ik denk persoonlijk dat ze daar in Wallonië niet alleen injecties van kapitaal krijgen, als je begrijpt wat ik bedoel.”

In een korte reactie liet Philippe Gilbert weten niet onder de indruk te zijn. “De VVR heeft geen poot om op te staan”, grapte de afgetrainde wielerkampioen in vlekkeloos Nederlands. De Vereniging voor Rolstoelgebruikers beraadt zich over eventuele verdere stappen.

Laat een reactie achter