Massaal zuipen moet begroting redden

BRUSSEL – Vandaag verhoogt de federale regering de accijnzen op bier en wijn in het kader van de begrotingscontrole. Tegelijkertijd roept de ministerraad alle burgers op om het massaal op een zuipen te zetten, ‘opdat de accijnsverhoging ook iets opbrengt’.

Volgens de ministerraad kan iedereen best een extra inspanning leveren. (Foto: Flickr)
Volgens de ministerraad kan iedereen best een extra inspanning leveren. (Foto: Flickr)

Per krat komt de accijnsverhoging op 12 eurocent, of een halve cent per pintje. Wijn wordt 3 eurocent per fles duurder. De maatregel zou de staatskas in totaal 34,4 miljoen euro moeten opleveren, “maar volgend jaar moet dat oplopen tot 82,5 miljoen euro”, hoopt Koen Geens (CD&V), federaal minister van Financiën. “In pintjes uitgedrukt: volgend jaar moeten we er met z’n allen dus 962 miljoen meer drinken.Of het equivalent van 160 miljoen flessen wijn extra, of alle verhoudingen daartussen.”

Geens beseft dat dat niet simpel zal zijn. “Iedereen zal een tandje bij moeten steken. Jong, oud, man, vrouw, Vlaming, Brusselaar en Waal. En ja, ook de nieuwe Belgen zullen zich betrokken moeten tonen, zonder zich te verschuilen achter godsdienstige argumenten. We zijn met tien miljoen. Dat is een kleine honderd pinten per man. Dat moet te doen zijn, in de loop van één jaar. Je kunt zelf natuurlijk wel kiezen of je de inspanning wil spreiden over een heel jaar, of er liever in één, erg leuk weekend met de maten, alles doorbrast”, lacht Geens.

De ministerraad rekent op de burgerzin van iedere Belg om mee te werken aan de drankorgie. Om een en ander beter op te volgen, zullen via de gemeente zuipkaarten worden uitgedeeld, waarop je zelf kan afvinken hoeveel je al gedronken hebt. Ook komen er extra alcoholcontroles langs de weg, zodat de politie steeds kan controleren of je wel genoeg gedronken hebt.

Egoïstische rokers

“We zullen even op de tanden moeten bijten, maar het is absoluut noodzakelijk om de begroting in evenwicht te houden”, besluit Geens. “We hebben de accijnzen op tabak dit jaar al twee keer verhoogd, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Steeds meer rokers denken enkel aan zichzelf en besluiten om te stoppen. We hopen dat de drinkebroers iets minder egoïstisch zullen zijn.

 

6 reacties op "Massaal zuipen moet begroting redden"

  1. Jamaar aan de ene kant de aksijnzen op pinten verhogen maar aan de andere kant iedereen aanmoedigen om meer te drinken dat is eigenlijk een vorm van belastingsverhoging!!! proficiat elio weeral een manier gevonden om de vlaming uit te persen. en al die dronken mensen gaan het verkeer hier nog onveiliger maken! het is een schande dat de politie hieraan meewerkt

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter