Buitenlandse Zaken past reisadvies Irak aan

BRUSSEL – Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) past het reisadvies naar Iraaks Koerdistan aan van ‘onveilig’ tot ’topbestemming’. Met de aanpassing hoopt de federale regering terug op één lijn te zitten na eerdere uitspraken van staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, is een oase van rust in de woelige regio.

Het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken dient om landgenoten te informeren over de risico’s die ze nemen door naar een bepaald land af te reizen. Over Irak viel er tot gisteren nog te lezen dat “alle niet-essentiële reizen in de Koerdische autonome regio worden afgeraden, en dat alle reizen naar andere delen van Irak zonder meer worden afgeraden door de hoge veiligheidsrisico’s: terrorisme, ontvoeringen en onontplofte explosieven”.

Dat reisadvies spoorde echter niet met de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in De Zevende Dag. Volgens Francken zijn de ouders van de doodgeschoten peuter Mawda afkomstig uit een veilig gebied in Irak en kunnen ze dus niet erkend worden als vluchteling. Hij baseert zich daarvoor op de argumentatie van de Duitse immigratiedienst, die hun asielaanvraag om die reden afwees.

Om een of andere reden hanteerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dus een strenger veiligheidsadvies voor de regio. Volgens minister Reynders gaat het om een vergetelheid. “De laatste keer dat wij zijn gaan kijken was het nog onveilig genoeg om onze landgenoten af te raden erheen te gaan. Als het over onze landgenoten gaat, kunnen we mijns inziens niet voorzichtig genoeg zijn.”

“Maar goed, blijkbaar hebben wij ons vergist en kun je er vrij en ongestoord reizen”, geeft de minister toe. “Het is belangrijk dat de federale regering op één lijn zit, dus wij veranderen ons reisadvies naar ’topbestemming’.

Met zijn prachtige bergen, Midden-Oosterse cultuur en rijke culinaire traditie ís Iraaks-Koerdistan dan ook een topbestemming. TUI wil deze zomer al op de regio vliegen en verwacht dat ook de andere chartermaatschappijen snel zullen volgen.

Intussen heeft Iraaks-Koerdistan het reisadvies voor België aangepast: “Weerloze peuters lopen er het risico te worden neergeschoten door de politie. Scheiding der machten is twijfelachtig; parket, politie en politiek werken samen om de feiten te verdoezelen of minimaliseren. Alle niet-essentiële reizen worden afgeraden.”

18 reacties op "Buitenlandse Zaken past reisadvies Irak aan"

 1. De prachtige cultuur van Koerdistan die gered werd door de VS.
  Er is wellicht nog geen McDonald’s of Disneypark. Maar u kunt er waarschijnlijk wel in dollars betalen.
  President Trump heeft zijn oog ook al op Iran laten vallen.

  Beantwoorden.
 2. Georges Grootjans · Bewerken

  Juist terug uit Mosoel. Alles peis en vree daar. Er liep nog welgeteld één gehelmde pipo met een kogelvrij vest rond en het bleek de Rudy te zijn. Hij was juist een live stand-up voor de camera aan het doen en ik hoorde hem zeggen ‘… de granaatinslagen zijn vlakbij…’ terwijl hij buiten beeld zijn linkerbeen wat omhoogtrok en een explosieve scheet afstak. ‘Bedankt en hou het veilig daar, Rudy, ik riek het mosterdgas tot hier,’ hoorde ik Martine Tanghe nog in het oortje Rudy nageven. Ik durf wedden dat ze bij die woorden haar droeve-labrador-uitdrukking op haar gezicht getoverd had. De winkeltjes met tweedehands muziekinstrumenten schieten in Mosoel overigens als paddenstoelen uit de grond. En ge strunkelt er over de straatmuzikanten die alleen maar Imagine kunnen afratelen. De vijfendertigste in de rij heb ik letterlijk zijn blokfluit door zijn strot geramd en gevraagd of hij soms Fixing a hole van de Beatles niet kende. Bij deze dus een warme oproep om geen blokfluiten meer te sturen maar wel zilverpapier en spiegeltjes. Daar gaat de lokale bevolking, die overigens heel gastvrij en vriendelijk is, veel meer aan hebben.

  Beantwoorden.
 3. Georges Grootjans · Bewerken

  Wiet? Ik zie niet in waarvoor die spiegeltjes en zilverpapier dan zou dienen? Of dacht uwe onbezoedelde naïve geest misschien aan de missies in de ontwikkelingslanden van vroeger? Enfin, we houden het onder ons, maar het gaat hier wel degelijk over C21-H25-N-O5, een alkaloïde door bompa Mick Jagger ook wel bruine suiker genoemd. Vraag het maar eens aan de Rudy, of dacht ge dat die elke dag met koffie en Red Bull wakker wordt?

  Beantwoorden.
  1. Ik ben sprakeloos. Zo weinig Vlamingen verdiepen zich in moleculaire formules, laat staan weten zelfs het bestaan ervan. Maar soit, DR is dan ook een gazet waarin hoogbegaafden hun simpelste en diepste gedachten mogen

   Beantwoorden.
   1. Zeg Jef, ik heb wat zitten bladeren doorheen dat online ledenboekske van u. Het individu met structuur C3PO heeft volgens mij een valse profielfoto gepost. Ofwel heeft die gast een serieus gezondheidsprobleem. Te lang in Irak gezeten?

    Beantwoorden.
   2. na een leven in shift in de chemie in Lillo heb ik vorig jaar ’n stulpje gekocht in Spanje, het dossier van Irak kot dus telaat voor mij. Bovendien is niemand gebaat met mijn organische structuur; de laatste tijd enkel enorm veel anorganische narigheid in de vorm van H²S, maar daarover wil ik jullie niet lastigvallen.

    Beantwoorden.
    1. Ik kan me zó inbeelden hoedat jouw aanwezigheid de hele woonkamer -nee, de hele woning!- vult met bijzondere atmosferische omstandigheden. Ik heb met je te doen, Jan. Zijn het de familieleden die je verbannen hebben naar Spanje? En wat als ze het ginds óók niet meer zien zitten? Toch maar Irak??

     Beantwoorden.

Laat een reactie achter