VRT weert meningen van het scherm

Het ongecontroleerd verkondigen van meningen is voortaan niet meer mogelijk bij de vrt (Foto: S. Kuylen CC BY-SA 3.0)
Het ongecontroleerd verkondigen van meningen is voortaan niet meer mogelijk bij de vrt (Foto: S. Kuylen CC BY-SA 3.0)

BRUSSEL – “Het uitzenden van iemands mening is deontologisch gezien niet langer houdbaar.” legt vrt-ethicus Jasper Goetsyns uit. “Het is, zeker met onze immer krimpende middelen, niet langer mogelijk om alle meningen van alle mensen die op antenne komen te checken en te dubbelchecken op hun waarheidsgehalte. Om onze kijkers en luisteraars enkel absoluut met de werkelijkheid overeenstemmende feiten voor te schotelen, schrappen we alles wat nog maar ruikt naar het verkondigen van een mening.” Een onmiddellijk gevolg van de beslissing van vrt is het afvoeren van alle live programma’s omdat het risico op blootstelling van onverhoeds ongefundeerde meningen aan het argeloze publiek daar simpelweg te groot is. Momenteel wordt er nog bekeken of niet alle fictiereeksen, die per definitie onwaar zijn, nog wel een toekomst hebben bij vrt. Ter compensatie van het schrappen van de gevoelige programma’s zal er vanaf de zomer een volledig mening-vrije reality reeks rond Wouter Beke op het scherm verschijnen. (LvS)

Laat een reactie achter