WHO-studie zet U2-zanger Bono uit de wind: ‘fortuin maken beste garantie tegen armoede’

DUBLIN – U2-zanger Bono ligt onder vuur omdat hij in een interview met de Ierse krant The Observer stelde dat het kapitalisme de beste garantie tegen armoede is. Toch heeft de notoire wereldverbeteraar gelijk. Het vergaren van een groot fortuin is wel degelijk de beste garantie tegen armoede, becijferde de Wereld Handels Organisatie.

Wereldverbeteraar Bono heeft de humanitaire slogan 'make poverty history' als geen ander in de praktijk omgezet. (Foto: Peter Neill, CC By 2.0)
Wereldverbeteraar Bono heeft de humanitaire slogan ‘make poverty history’ als geen ander in de praktijk omgezet. (Foto: Peter Neill, CC By 2.0)

Volgens WHO-econoom Ridge Poacher wijzen alle statistieken in dezelfde richting. “Geen enkele dollarmiljonair is arm, terwijl de meeste armen juist moeten overleven met minder dan 5 dollar per dag. De correlatie tussen het inkomen en het armoederisico is totaal: hoe meer je verdient, hoe kleiner de kans op armoede. In dat opzicht is het kapitalisme, dat draait om het maximaliseren van je winsten, inderdaad de beste garantie tegen armoede, zoals Bono stelde.”

Volgens Poacher heeft de U2-frontman dan ook overschot van gelijk om zijn belastingaangifte te optimaliseren. “Armen zouden zich een voorbeeld moeten nemen aan Bono”, aldus Poacher. “Terwijl katoenboeren in Nigeria zich een hele dag uit de naad werken voor een mensonwaardig loon, verhuist Bono ten minste een van zijn vennootschappen naar Nederland om daar te profiteren van het fiscale gunstregime op royalty’s. Dat is niet alleen veel slimmer, dat is ook beter voor de economie: hoe meer Bono verdient, hoe meer hij kan uitgeven. Aan mensen die op hun beurt kunnen proberen om zoveel mogelijk rijkdom te vergaren.”

De echte egoist

Bono’s vermogen wordt geschat op ongeveer 600 miljoen dollar. “Met dat geld zou hij in één klap zeshonderd mensen tot dollarmiljonair kunnen bombarderen”, argumenteert Poacher. “Hoeveel mensen kan die arme boer uit Nigeria uit de armoede optillen? Hij mag al blij zijn als hij zijn talrijke kinderen elke dag een fatsoenlijke maaltijd kan geven. Wie is hier dan de echte egoïst?”

 

 

Laat een reactie achter