Karel Van Eetvelt (Unizo): ‘Nepsollicitanten enkel nog welkom op nepvacatures’

BRUSSEL – De unie van zelfstandige ondernemers (Unizo) luidt de alarmbel over zogenaamde nepsollicitanten. Als zij hun zoektocht naar een job zouden beperken tot nepvacatures zouden ondernemers veel minder tijd verliezen, vindt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Karel Van Eetvelt bidt dat nepsollicitanten hun inspanningen enkel nog op nepvacatures richten. (Foto: VRT)
Karel Van Eetvelt bidt dat nepsollicitanten hun inspanningen enkel nog op nepvacatures richten. (Foto: VRT)

Volgens Unizo krijgen 7 op de 10 werkgevers regelmatig te maken met nepsollicitanten. Dat zijn mensen die enkel komen solliciteren om het document te bemachtigen waarmee ze aan de RVA kunnen bewijzen dat ze actief naar werk zoeken. “Zulke profiteurs doen niet alleen aan sociale fraude, ze verkwisten ook de kostbare tijd van de ondernemer die wel iets met zijn leven aanvangt”, foetert Van Eetvelt. “Daarom stel ik voor dat nepsollicitanten enkel nog reageren op nepvacatures.

Zulke vacatures zijn advertenties voor niet-bestaande betrekkingen. Bedrijven gebruiken ze om op een goedkope en verdoken manier aan reclame te doen.

Volgens Van Eetvelt gaat het om een win-winsituatie. “De sollicitant weet al dat ie de job zal weigeren, de werkgever weet al dat ie de functie niet zal invullen. Waarom dan niet onmiddellijk vragen om dat vodje papier voor de RVA? Dat is meteen duidelijk voor iedereen. En alleszins een pak minder omslachtig dan die hele standaardprocedure vanaf de ‘Geachte, met veel interesse heb ik uw vacature gelezen’ tot de ‘Tot onze spijt hebben wij uw kandidatuur niet weerhouden’. Zo boeken we enorme efficiëntiewinsten.”

Van Eetvelt waarschuwt de nepsollicitanten wel om de nepvacatures niet te verwarren met nepstatuten. “Voor je’t weet vindt zo’n nietsnut toch werk, als schijnzelfstandige of als interimaris van onbepaalde duur. Het kan geenszins de bedoeling zijn dat een werkonwillige Belg de job afpakt van een meer gemotiveerde en goedkopere Roemeen of Bulgaar.”

De Unizo-topman raadt nepsollicitanten tot slot nog aan om zeker ook eens via Selor een job bij de overheid te zoeken.”Als je doet alsof je werk zoekt, ben je waarschijnlijk op je best in een omgeving waarin men doet alsof men werkt.”

11 reacties op "Karel Van Eetvelt (Unizo): ‘Nepsollicitanten enkel nog welkom op nepvacatures’"

 1. Dit is volgens mij geen nepsollicitatie naar een nep-baan in de nep-coalitie voor de economische herstelregering die op stapel staat. Jammer, want ze kunnen daar best een flopeconoom als Kareltje gebruiken …

  Beantwoorden.
 2. Ik vind uw link “een omgeving waar men doet alsof men werkt” naar de site van de spoorwegen volledig ongepast.
  De werknemers van de spoorwegen zijn zowat de enigen die ondubbelzinnig duidelijk maken dat ze niet willen werken. Als er toevallig zijn die dit lezen, krijgen de vakbonden weer hopen vragen van verwarde NMBS stakers die zich afvragen of ze nu moeten doen alsof ze staken of alsof ze werken. Zo krijgen ze hun vakantiedagen nooit opgenomen.

  Beantwoorden.
 3. Schieten op het éne (nepsollicitanten), maar niet op het andere (nepvacatures)?

  Als je doet alsof je iets zinnigs te vertellen heb, dan werk je wellicht bij Unizo?

  Beantwoorden.
 4. 7 op de 10 ‘echte’ sollicitanten krijgt te maken met nepvacatures
  ‘Echte’ sollicitanten vragen dan ook om een kliklijn te organiseren voor ondernemers die met nepvactures op een goedkope en verdoken manier reclame willen maken voor hun bedrijf en de kostbare tijd verkwisten van ‘echte’ sollicitanten die wel iets met hun leven willen aanvangen.

  Beantwoorden.
 5. Hoe typisch met de oorzaak van het probleem de schuld in de mensen hun schoenen schuiven !!! Karel vaneetvelt…
  Het schandaal zou eens openbaar bekent gemaakt moeten worden van de nep mensen !!!!
  Corrupt systeem

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter