Slimste Mens Ter Wereld is opnieuw een Belg

VILVOORDE – In een bloedstollende finale heeft de Belg Adil El Arbi zichzelf tot winnaar van De Slimste Mens Ter Wereld gekroond. Hij haalde het nipt van een andere Belg, Bart De Pauw. In zijn twaalfjarige bestaan is de quiz nog nooit gewonnen door een Marokkaan.

De Slimste Mens Ter Wereld heeft opnieuw een Belgisch paspoort. (Foto: Vier)
De Slimste Mens Ter Wereld heeft opnieuw een Belgisch paspoort. (Foto: Vier)

Het werd een totale  triomftocht voor de Belgen, die ook het zilver (Bart De Pauw) en het brons (Gert Verhulst) wegkaapten. Met zijn eretitel plaatst El Arbi zich in een rijke traditie van Belgische overwinnaars, zoals bijvoorbeeld Freek Braeckman (2009), Linda De Win (2010) en Alain Grootaers (2003).

Belgen zijn genoegzaam bekend als sterke quizzers, maar ondanks zijn Belgische nationaliteit was El Arbi’s overwinning zeker geen wandeling in het park. Hij kwam immers uit tegen Bart De Pauw en Gert Verhulst, beiden ook inwoners van België, en derhalve statistisch gezien even hard voorbestemd om de titel binnen te rijven als de Brusselaar.

In een reactie op Twitter laat Filip De Winter (Vlaams Belang) weten dat hij verheugd is dat De Slimste Mens Ter Wereld ook dit jaar door een Belg gewonnen is. “Een Brusselaar, dat wel, maar niettemin een Vlaamse Brusselaar, want hij spreekt Nederlands.”

Economische meerwaarde

Ook Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wenste El Arbi naderhand proficiat. “Dat alweer een Nederlandstalige Belg De Slimste Mens Ter Wereld wint is een opsteker voor alle Vlamingen. Het bewijs dat een brede algemene kennis wel degelijk economische meerwaarde heeft in onze hedendaagse kenniseconomie.”

Toch weerklinkt er ook kritiek. “De Slimste Mens Ter Wereld wordt ieder jaar gewonnen door een Belg”, merkt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen & Racismebestrijding op. “Waar blijft de Marokkaanse Slimste Mens Ter Wereld, de transgender Slimste Mens Ter Wereld, of de Slimste Mens Ter Wereld met een verstandelijke beperking?”

 

7 reacties op "Slimste Mens Ter Wereld is opnieuw een Belg"

 1. CNN zei dat het geen toeval meer kan zijn en vroeg zich af of men het programma niet beter ‘The Smartest Person of the Flanders’ zou noemen. Een financieel adviseur voor het Witte Huis, die anoniem wenst te blijven, zag er een complot in om Amerikaanse multinationals naar Vlaanderen te lokken.

  De BBC ziet het Vlaamse fenomeen als een truc om de Europese beslissingen vanuit Brussel klakkeloos te aanvaarden, gezien in die regio de slimste mensen ter Wereld wonen.

  Op Al Jazeera was men dan weer opgetogen dat de winnaar, hoewel Belg, duidelijk Arabische roots heeft. Een bewijs dat de Arabische Lente geleidelijk aan zijn vruchten begint af te werken, nog volgens AJ..

  In het programma CrossTalk op RT vond men dan weer dat de westerse sancties er toe leidden dat het weeral geen Rus was die zich mocht kronen als Slimste Mens. De staatstelevisie overweegt om volgend jaar een alternatief te organiseren (“умный человек в мире”) waar alleen Russen aan kunnen meedoen wegens diezelfde sancties. Of ook inwoners uit Oost-Oekraïne mogen meedoen, op die vraag wou Poetin niet ingaan tijdens een haastig bijeengeroepen persconferentie.

  Minister Didier Reynders zei gisterenavond laconiek op de RTBF dat er hopelijk geen diplomatieke rellen van komen.

  Beantwoorden.
 2. Het volkwakken van Charluis zijne blinkende kletskop met mayonnaise dmv drie wijven is nog slimmer. Eerst kogelbrieven sturen. Dan hem vol mayonnaise kwakken. En het dan gewoon afbollen. il faut le faire.

  Beantwoorden.
 3. Er was eens een Belgische man die trouwde met een Marokkaanse vrouw. Samen kregen ze een dochter (ik; half Belg, half Marokkaanse met een Belgisch paspoort). Dankzij dat huwelijk verkreeg de vrouw een Belgisch paspoort. Na 13 jaar huwelijk werd de vrouw verliefd op een andere man. Een Marokkaan. Terwijl ze nog getrouwd was met de Belg, beviel ze van een kind van haar Marokaanse lover.
  Wel, dit kind kreeg natuurlijk een Belgisch paspoort (en de naam van de Belg). Later werd die naam gelukkig wel veranderd maar het paspoort bleef Belgisch.
  Is dit kind dan Belg of Marokkaan?!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter