Man (55) keert terug van reis; is niet besmet met ebola

KESSEL-LO – Lodewijk Browaeys (55) is vanochtend veilig geland op Zaventem. De man stelt het goed: hij heeft naar eigen zeggen ‘genoten van de zon’ en hij is niet besmet met ebola.

Lodewijk Browaeys bracht de herfstvakantie door op Lanzarote, alwaar hij niet besmet werd met ebola.
Lodewijk Browaeys bracht de herfstvakantie door op Lanzarote, alwaar hij niet besmet werd met ebola.

Naar jaarlijkse gewoonte bracht Browaeys het herfstverlof door op vakantie. Al die tijd slaagde hij er in om uit de dodelijke wurggreep van de ebola-epidemie te blijven.

“Ik ben niet in de getroffen gebieden geweest, maar bracht de herfstvakantie door in een huurappartement op Lanzarote, met uitzicht op zee”, verklaart Browaeys. “Bovendien nam ik enkele elementaire regels inzake hygiëne in acht, zoals het regelmatig wassen van de handen en het niet eten van andermans braaksel.”

Hoewel de Canarische eilanden zich in vogelvlucht op minder dan 3000 kilometer bevinden van ebola-brandhaarden zoals Guinee-Bissau en Mali, heeft de Leuvenaar bitter weinig gemerkt van deze dodelijke ziekte in het straatbeeld. “Even opschrikkende uit mijn roman heb ik in de verte eens een ambulance gehoord. Voor de rest leken toeristen en eilandbewoners verder te gaan met de gewone gang van zaken.”

“Ook het rechtsapparaat, de gezondheidszorg en andere sociale structuren van een normaal functionerende staat leken behoorlijk intact”, vervolgt Browaeys. “Wel heb ik, ’s avonds in een visrestaurant, iemand eens zien hoesten, maar dat kan evengoed een stofje in diens keel geweest zijn.”

De Leuvenaar bracht zijn dagen door met lezen, wandelen, zwemmen in de zee en het regelmatig opmeten van zijn temperatuur. “Op woensdag zag het er even slecht uit, toen ik, het display lezende van mijn digitale thermometer, opmerkte dat de gebruikelijke lichaamstemperatuur van 36,8° Celcius gestegen was tot 37,1° Celcius.

Hemorragische koorts

“Maar toen ik, uit nieuwsgierigheid mijn voornemen doorbrekende om elke drie uur mijn temperatuur te meten, twee uur later al de thermometer onder mijn oksel stak, was de temperatuur alweer gezakt tot 36,9° Celcius. De vrees dat ik met de dodelijke hemorragische koorts besmet was, bleek opeens helemaal ongegrond.”

Vanochtend landde Browaeys zonder uiterlijke symptomen van ebola op Zaventem. “Hoewel de incubatieperiode 2 tot 21 dagen bedraagt, durf ik toch al te stellen dat ik erg veel geluk heb gehad”, verklaart de fortuinlijke Leuvenaar. “Graag had ik deze beker van hevige koorts, zware hoofdpijn en pijnlijke spasmen immers aan mij voorbij zien gaan, alsook de quarantaine waaraan ik onderworpen zou zijn bij zelfs maar het flauwste vermoeden van besmetting.”

“Een quarantaine ware zonde van het mooie wandelweer”, besluit Browaeys.

Laat een reactie achter