Ryanair verdubbelt tarieven voor vrouwen

CHARLEROI – Ryanairbaas Michael O’Leary is niet beroerd om spraakmakende persberichten de wereld in te sturen. Ook nu weer schuwt hij de controverse niet. Vanaf januari zal Ryanair immers de tarieven voor vrouwen verdubbelen.

– door Ludo van Speybraeckel –

Ryanair-baas Michael O'Leary verdedigt zijn beslissing om de tarieven voor vrouwen te verdubbelen. (Foto: world travel & tourism council CC BY-SA )
Ryanair-baas Michael O’Leary verdedigt zijn beslissing om de tarieven voor vrouwen te verdubbelen. (Foto: world travel & tourism council CC BY-SA )

De flamboyante bedrijfsleider van de Ierse lagekostenmaatschappij verdedigt zijn beslissing door te stellen “dat vrouwen een werkelijke meerkost betekenen. En in het huidige economische klimaat kunnen we niet anders dan die meerkost doorrekenen aan de klant.” Met afgestreken gezicht doet O’Leary uit de doeken waarom vrouwen zijn bedrijf meer kosten. “Doordat ze sport maar niets vinden, zijn vrouwen dikker dan mannen. Dat extra gewicht slepen wij voortaan niet meer kostenloos met ons mee. Bovendien zijn vrouwen wispelturiger dan mannen en kunnen ze minder goed overweg met stresssituaties. In het geval van een crash of noodlanding hebben we bij vrouwen geheid met emotionele en paniekerige reacties af te rekenen. Dat afrekenen doen we nu bij de vrouwen zelf: ze betalen extra voor het surplus aan risico dat ze aan boord brengen.”

Reacties als zou deze maatregel zondigen tegen de universele rechten van de mens, doet O’Leary af als klinkklare onzin. “Met feministisch gemijmer moeten ze bij ons in Ierland niet afkomen! Tegenover staalharde feiten valt niet te argumenteren: vrouwen moeten nu eenmaal veel vaker naar het toilet, hebben meer dekentjes nodig voor de kou en zijn door de band minder makkelijk in de omgang. Daar kunnen we toch niet naast kijken? Ik ben ervan overtuigd dat –zoals steeds- de andere maatschappijen binnenkort zullen volgen.” De maatregel zal van kracht zijn voor alle vluchten die vanaf 1 januari geboekt worden.

Negers en gehandicapten

Reizigersorganisaties in gans Europa vrezen dat Ryanair de verdubbeling van de tarieven in de nabije toekomst ook zal toepassen op negers en gehandicapten. Ook zij vormen immers een werkelijke meerkost tijdens het vliegen: “omdat ze van nature uit zowel fysiek als van begrip wat trager zijn, zal een mogelijk evacuatie stroever verlopen. Bovendien zeulen ze steevast een karrenvracht aan sociale stigmata mee, en moeten we voor hun vervoer speciaal voorzien in afsluitbare kooien. Dat kunnen wij eenvoudigweg niet blijven betalen.” besluit een gedecideerde O’Leary.

Laat een reactie achter