WikiLeaks: zeemacht zette Annemie Struyf in tegen piraten

BRUSSEL – Het is alweer enkele weken geleden dat het fregat de Louise-Marie terug is van haar patrouille voor de kust van de Hoorn van Afrika, maar nu blijkt uit WikiLeaks-rapporten dat onze marine zich heeft bezondigd aan de Conventie van Genève en buitenproportioneel geweld heeft ingezet tegen de piraten.

De gelekte documenten handelen specifiek over de inzet van een nieuw type ‘geluidskanon’, een apparaat dat eerder met succes werd ingezet om pogingen tot piraterij te voorkomen.  De Belgische wapenindustrie, altijd al een voorloper geweest in de ontwikkeling van niet-dodelijke wapens (denken we maar aan de burgervriendelijke wapens die FN vorig jaar verkocht aan Libië, nvdr.) heeft dit afschrikkingswapen namelijk geperfectioneerd, en dit in samenwerking met de openbare omroep.

‘Maar allee’

Het nieuwe apparaat maakt gebruik van soundbytes uit de programma’s De moeder van mijn dochter en In Godsnaam. Kapitein Van Strydonck verklaart: “Het klopt dat piraten meestal onmiddellijk rechtsomkeer maken na het horen van Annemie Struyf op hoog volume. Zelfs de meest geharde piraten maken zich gezwind uit de voeten na slechts enkele “Maar allééé’s”. Wat ons betreft is de ontplooiing van het nieuwe geluidskanon een doorslaggevend succes.”

Op de vraag of Van Strydonck begrip kon opbrengen voor de recente klacht, moest hij toegeven dat hij enige sympathie kon koesteren voor de slachtoffers. “Het beeld van vluchtende piraten, of zelfs eenvoudige vissers die overboord springen om toch maar aan het nasale gebral te ontsnappen, staat waarschijnlijk voor altijd op mijn netvlies gebrand. Daarenboven hebben we toch enkele problemen ondervonden bij de start van de testen. Een algehele muiterij kon nog net in de kiem gesmoord worden door nieuwe, verbeterde gehoorbescherming aan te bieden aan de bemanning en een nieuwe rotatie in te voeren die elk bemanningslid de kans gaf om toch enkele uren tot rust te komen in de machinekamer.”

Ook de samenwerking met bondgenoten van de NAVO kwam even in het gedrang. “De waarschuwingsschoten voor de boeg waren een spijtige vergissing, zo verzekerde men ons” verklaarde Van Strydonck nog, “maar het viel ons toch op dat onze bondgenoten ons op den duur niet dichter naderden dan 100 zeemijl en onze bevoorrading  gebeurde onder zeer strikte voorwaarden.”

Toen we Annemie Struyf opbelden om te reageren op de onthullingen ontplofte het telefoontoestel. De betrokken redacteur vecht nog altijd voor zijn leven.

2 reacties op "WikiLeaks: zeemacht zette Annemie Struyf in tegen piraten"

  1. A. Struyf heeft wel een boek geschreven ‘in godsnaam’ en adopteerde een Afrikaans kindje. Is men in Somalie dan bang voor haar? Wat betreft haar reeks over godsdiensten zou ik zeggen dat ze vergeten is te zeggen dat de christenen hun godsdienst -met enige wijzigingen- gekregen hebben van de Joden of Hebreeën. Zijn er fouten bij de christenen misschien over de mis, eigenlijk treft dan de Joden de eerste schuld. Struyf is zelf agnost, en ik ben dat ook wel een beetje. Misschien is de beleving van de godsdienst in de islam anders en beter, maar wij westerlingen zijn waarschijnlijk niet eens goed genoeg om islamiet te mogen worden zeker?

    Beantwoorden.
  2. A. Struyf heeft wel een boek geschreven ‘in godsnaam’ en adopteerde een Afrikaans kindje. Is men in Somalie dan bang voor haar? Wat betreft haar reeks over godsdiensten zou ik zeggen dat ze vergeten is te zeggen dat de christenen hun godsdienst -met enige wijzigingen- gekregen hebben van de Joden of Hebreeën. Zijn er fouten bij de christenen misschien over de mis, eigenlijk treft dan de Joden de eerste schuld. Struyf is zelf agnost, en ik ben dat ook wel een beetje. Misschien is de beleving van de godsdienst in de islam anders en beter, maar wij westerlingen zijn waarschijnlijk niet eens goed genoeg om islamiet te mogen worden zeker?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter