Hoogste priemgetal ooit gevonden, in de Himalaya

Nepal – Een team Canadese bergbeklimmers heeft na zes dagen non-stop trekken het hoogste priemgetal tot nu toe ontdekt. Met een vindplaats op 8071m hoogte lag het getal 92m hoger dan de vorige recordhouder.

“Dit is dan ook een geweldige wetenschappelijke vondst”, aldus klimmer Gaston Bidoigt. “Het vorige hoogste priemgetal, gevonden in de Pakistaanse Karakoram, was 2 tot de macht 274207281, minus 1. Zo is het gemakkelijk natuurlijk, zo’n gigantisch getal zie je als ervaren alpinist al van heinde en ver liggen. Het onze is een 13. Aanzienlijk kleiner dus, en bijgevolg véél moeilijker te ontdekken.”

Toch is dit waarschijnlijk niet het kleinste priemgetal ooit gevonden in het hooggebergte. De Franse monnik Marin Mersenne, die al in de 17de eeuw onderzoek deed naar priemgetallen, beweerde ooit een 2 waargenomen te hebben op de flanken van de Mont Blanc.

4 reacties op "Hoogste priemgetal ooit gevonden, in de Himalaya"

  1. Ooit zullen diepzeeduikers het laagste priemgetal vinden, het is een kwestie van tijd. En, wanneer ik over ik weet niet hoeveel jaar in de hel terecht kom, vind ik daar misschien wel een nóg lager priemgetal. Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte, tenminste als ze in de hel voor hun communicatielijnen niet met Proximus werken, want dan kan ik niets garanderen.

    Beantwoorden.
  2. De monnik Mersenne werd destijds misleid op de flanken van de Mont Blanc.
    Het waren weerkaatsende lichtstralen op de opengespreide balzak van een slapende Yeti die de illusie van 2 ondeelbare leden opwekten. “Amai, mijn kloten!”, dacht Mersenne, en zijn priemende ogen maakten er meteen een priemgetal van.
    Men kan dit bezwaarlijk ‘wetenschappelijk onderbouwd’ noemen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter