Piraten plunderen Maagdeneilanden

ROAD TOWN – Een vloot van piratenschepen heeft gisteravond een onverwachte aanval uitgevoerd op de Britse Maagdeneilanden. De kapers zouden met miljarden aan de haal zijn. De plundering is bijzonder slecht nieuws voor de fraudeurs en offshore-investeerders die voor honderden miljarden hadden weggezet op de Maagdeneilanden.

De overval werd opgeëist door de befaamde piratenleider Long John Krombeen (r.) (archiefbeeld)

Rond 5u ‘s morgens plaatselijke tijd werd Road Town opgeschrikt door luide kanonschoten, toen piraten het vuur openden op de hoofdstad van de eilandengroep. Niet meer sinds de de hoogdagen van de piraterij in de 18de eeuw voerden piraten een dergelijke grootscheepse en gewaagde operatie uit. De aanval kwam dan ook volkomen onverwacht. Na een bombardement van net geen kwartier lieten de piraten sloepen te water. Terwijl de bevolking de stad ontvluchtte, kraakten de piraten de kluizen van enkele grootbanken, en roofden een hallucinant bedrag aan goud en dollars. Nog voor de plaatselijke marine versterking kon krijgen, was de buit al aan boord van hun schoeners gebracht en waren de schepen in de ochtendmist verdwenen. Via een perkament dat op een palmboom werd gespijkerd, werd de raid opgeëist door de befaamde piratenleider Long John Krombeen. Daarin kondigt hij nog meer acties aan tegen ‘de échte schurken van de wereld en hun schatteneilanden’.

Twee weken terug lekten de gegevens uit van zo’n 130.000 rekeninghouders in fiscale paradijzen zoals de Maagdeneilanden. De eilandengroep staat bekend om zijn gunstig ficaal regime, en trekt dus heel wat kapitaal aan van buitenlandse ondernemers. Zij proberen op die manier de vermogensbelasting in hun eigen land te ontlopen. Dat de overval zo kort na het lekken van deze gegevens (de zogeheten Offshore leaks, nvdr.) plaatsvindt, is allicht geen toeval. Mogelijk heeft de publicatie van de astronomische bedragen op dergelijke rekeningen de piraten op ideeën gebracht. De overval is een nieuwe klap voor de vele schimmige miljardairs die, na hun bankgeheim vorige week, nu ook hun zuurverdiende centen zelf in rook zien opgaan.

Royal Navy

De Britse Maagdeneilanden maken deel uit van het Britse overzeese gebieden. Een boze premier Cameron heeft al laten weten de acties van de piraten te beschouwen als “een regelrechte aanval op de eigendommen van de Britse Kroon”. De Royal Navy is alvast in verhoogde staat van paraatheid gebracht, en organiseert een klopjacht naar de piraten. Volgens de Britse Admiraliteit houden de piraten zich mogelijk schuil in een verborgen baai of een hol vulkaaneiland, wat zoekacties met de satelliet bemoeilijkt.

Enkele anonieme miljardairs hebben bij de Verenigde Naties aangedrongen op maatregelen. Analoog met de acties tegen piraterij in de Somalische wateren, vragen zij nu een uitbreiding van de bescherming van de Kaaimaneilanden, Bermuda en de Malediven, om verdere plundering van hun kapitaal te voorkomen.

2 reacties op "Piraten plunderen Maagdeneilanden"

Laat een reactie achter