Theo Francken beschuldigt Artsen Zonder Grenzen van overbevissing

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalt zwaar uit naar de reddingsacties van Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee. “Ze moeten er wegblijven“, schrijft hij op Twitter. Als Artsen Zonder Grenzen wil blijven vissen, moeten ze de mensen na het opvissen teruggooien, vindt de Staatssecretaris.

Theo Francken: ‘Als ze die mensen gewoon na vangst teruggooien in zee, is er helemaal niets aan de hand’

Francken reageerde met zijn uitspraken op een bericht van Artsen Zonder Grenzen. De organisatie was trots over een actie waarbij ze bijna 1.000 vluchtelingen uit zee viste en overbracht naar het Italiaanse vasteland. ‘Onvoorstelbaar’, noemde Francken het. ‘Artsen Zonder Grenzen maakt zich schuldig aan illegale mensenvangst. Door hun overbevissing creëren ze bovendien een aanzuigeffect, met massale migratie en overpopulatie van de oceanen tot gevolg.  Ecologisch gezien een ramp!’

Francken wil Artsen Zonder Grenzen duidelijke grenzen opleggen. ‘Sportvisserij moet zeker kunnen, maar moeten ze die mensen dan allemaal uit zee halen en aan land brengen? Dan wordt het mensenhandel! Als ze al die mensen gewoon na vangst teruggooien in de zee, is er helemaal niets aan de hand. Iedereen content,’ twittert de Staatssecretaris.

‘Meer nog: door ze te vangen, belanden ze vaak jarenlang in een gesloten instelling om op de erkenning van hun vluchtelingenstatuut te  wachten. Daardoor verleng je vaak onnodig hun lijden,’ aldus nog Francken.

Artsen Zonder Grenzen laat al weten dat ze mensen uit zee zullen blijven vissen. Het FOD Mobiliteit, dat bevoegd is voor Zeevisserij, onderzoekt de zaak.

9 reacties op "Theo Francken beschuldigt Artsen Zonder Grenzen van overbevissing"

  1. Welk nut heeft het om mensen voor de kust te gaan ophalen? Goed wetende dat ze vanuit een veilig land de zee opgaan.
    Ze zouden ze beter terug slepen zoals Australië doet, niet echt een achterlijk land.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter