Internationaal Gerechtshof vernietigt uitslag Wereldoorlog II

DEN HAAG – Duitsland mag dan de Tweede Wereldoorlog hebben verloren, het wint nu de sinds 1945 aanslepende procedureslag. Op basis van procedurefouten in het oorlogsgeweld heeft het Internationaal Gerechtshof van de VN de uitslag van de oorlog vernietigd: de wereldbrand moet volledig worden overgedaan.

Het Hof tilde zwaar aan de schendingen van de Conventie van Genève in beide kampen.
Het Hof tilde zwaar aan de schendingen van de Conventie van Genève in beide kampen.

Verslagenheid in het kamp van de geallieerden, een ware hoera-sfeer bij de Asmogendheden, die al in 1945 beroep hadden aangetekend tegen de uitslag van de Tweede Wereldoorlog. Na een aanslepende procedureslag haalt Duitsland nu zijn slag thuis, en krijgt het een eerlijke herkansing van het Internationaal Gerechtshof. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is het hoogste juridische orgaan van de VN, en is bevoegd voor rechtsgeschillen tussen staten. Daarnaast functioneert het als een juridisch adviesorgaan voor de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad.

Complex

Dat de uitspraak ruim 65 jaar op zich liet wachten hoeft geen wonder te heten. Alleen al het voorlezen van de namen van de slachtoffers, wier families zich burgerlijke partij hadden gesteld, nam van 1948 tot 1976 in beslag. “Voeg daarbij de uiterst complexe aard van de juridische materie, en de ontelbare aanklachten van geweld en mismeestering die moesten worden onderzocht, en dan kan je niet anders dan vaststellen dat het Hof uiterst efficiënt en doortastend heeft gewerkt”, aldus Jef Vermassen (advocaat Duitsland, nvdr.).

Het Hof had het in zijn motivatie over “onaanvaardbare schendingen van de Conventie van Genève in beide kampen” en tilde vooral zwaar aan de geallieerde bombardementen op burgerdoelwitten als Dresden, Hamburg, en natuurlijk Hiroshima en Nagasaki. Maar ook de Asmogendheden kregen een veeg uit de pan, toen het Hof uithaalde naar de systematische uitroeiing van joden en andere minderheden.

Dwangsom

De uitspraak  van het Hof betekent eveneens een minstens tijdelijke opheffing van de NAVO en de Europese Unie, aangezien deze bestaan uit staten die wettelijk nog steeds met elkaar in oorlog zouden moeten zijn. Ook andere mogelijke samenwerkingsakkoorden moeten met onmiddellijke ingang worden stopgezet, anders dreigt er een dwangsom van 10.000 euro per dag te volgen.

Merkel sprak afgelopen dinsdag alvast met haar Russische collega Poetin over een gezamenlijke invasie van Polen. Poetin zou naar verluidt bijzonder inschikkelijk zijn en “zeer bereid zijn om samen te werken”. Merkel zou wel garanties hebben geëist om een nieuw incident rond Wolgograd (het vroegere Stalingrad, nvdr.) te vermijden. Volgende week ziet zij de Israëlische premier Netanyahu, om afspraken te maken om het vereiste quotum van 6 miljoen joden te kunnen halen. In Duitsland wonen immers nog slechts 120.000 joden, en in heel Europa naar schatting slechts 1 miljoen.

Voorts is het niet gezegd dat elk land opnieuw dezelfde rol zal spelen. Zo ziet het Nederlandse minderheidskabinet een samenwerking met Duitsland dit keer wel zitten, en in eigen land lonkt volgens N-VA eindelijk “een eerbare oplossing voor de communautaire problemen”.

De Franse president Nicholas Sarkozy daarentegen is niet te spreken over de uitspraak van het Hof. Hij vindt het niet kunnen dat het Hof alvast een besluit heeft genomen rond Wereldoorlog II, terwijl er nog een beroep van Frankrijk loopt met betrekking tot de uitslag van de Napoleontische oorlogen. Volgens het Hof moeten deze oorlogen echter “volledig los van elkaar worden bekeken”.

President Obama van de VS kijkt nog even de kat uit de boom, en wil nog niet gezegd hebben of Amerika opnieuw de rol van bevrijder wil opnemen. “Onze betrokkenheid in Irak en Afghanistan is onze eerste verantwoordelijkheid”, luidt het. De Amerikaanse Marine in de Stille Oceaan is wel in verhoogde paraatheid gesteld.

Wereldoorlog II(bis) zal mogelijk dit jaar nog van start gaan. (EM)

2 reacties op "Internationaal Gerechtshof vernietigt uitslag Wereldoorlog II"

 1. Knap stuk maar met meerdere spelfouten!
  1. “Alleen al het voorlezen van de namen van de slachtoffers, wiens families zich burgerlijke partij hadden gesteld, ” -> “wiens” moet “wier” zijn.
  2. “Poetin zou naar verluid ” -> moet zijn “naar verluidt” (met dt).
  Groeten,
  Benny Rutten

  Beantwoorden.
 2. Het is wel zeer bedenkelijk dat je er meer dan 4 jaar over gedaan hebt om deze geraffineerde ingebouwde foutjes te ontdekken. Maar goed, Benny, je hebt je best gedaan. We kijken al uit naar je volgende reactie, ergens in 2019.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter