België in running voor wereldtitel regeringsonderhandelen

BAGDAD – Nu Irak na negen maanden onderhandelen onverwachts over een regering beschikt, ziet het ernaar uit dat België binnenkort de fakkel van de regerende wereldkampioen kan overnemen. De huidige ploeg van onderhandelaars heeft alvast het Belgische record op zak.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Belgisch kapitein Bart De Wever heeft de smaak van winst te pakken. "Nu opgeven zou stom zijn." (Foto: Flickr)
Belgisch kapitein Bart De Wever heeft de smaak van winst te pakken. “Nu opgeven zou stom zijn.” (Foto: Flickr)

Vandaag is het exact 194 dagen geleden dat we naar de stembus trokken om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen, en nog steeds is een regering niet gevormd. Daarmee heeft de huidige ploeg onderhandelaars alvast het Belgisch record te pakken (de vorige Belgische kampioen, het team-Verhofstadt, legde op 21 december 2007 op de 194ste dag de eed af, nvdr.). Maar intussen groeien de ambities om ook een gooi naar het wereldrecord te doen. “Nu opgeven zou stom zijn”, bevestigt een toponderhandelaar die anoniem wenst te blijven. “Ik vind dat we verder moeten durven kijken dan de Belgische grenzen. Nederland hebben we al een ferm poepje laten ruiken, en wie wil er niet tot die illustere hall of fame toetreden naast huidig wereldkampioen Irak, of vorige recordhouders als Mozambique, Bangladesh en Tsjetsjenië?”

Conditietraining

Intussen maakt ook Ivoorkust geen geheim meer van zijn ambities voor de wereldtitel. Toch hebben de Belgische onderhandelaars vertrouwen in de goede afloop van de zaak. “Als je al zolang aan de onderhandelingstafel zit, begint conditietraining echt zijn vruchten af te werpen. Nu we allemaal gerodeerd zijn, zie ik niemand meer afhaken vóór Pasen 2011”, maakt kapitein De Wever, die naar eigen zeggen in topvorm is, zich sterk. Pasen valt in 2011 op 24 april, wat de teller op 315 dagen zou brengen. Ruimschoots voldoende dus om Irak van de troon te stoten, en bovendien ziet het ernaar uit dat men in Ivoorkust tegen dan al lang naar de wapens heeft gegrepen.

Mochten de onderhandelingen op het federale niveau afspringen vóór die streefdatum, of mocht er tegen dan onverhoopt een regering gevormd worden, dan behoort het volgens de bookmakers tot de mogelijkheden dat Vlaanderen zich afscheurt om op eigen houtje de wereldtitel te behalen. Desgevallend zal het Internationaal Olympisch comité wel eisen dat de chronometer terug op nul wordt gezet.

Laat een reactie achter