Klap voor wereldeconomie: orkaan Dorian vernietigt hoofdkantoren multinationals

NASSAU – Orkaan Dorian raasde de afgelopen dagen over de Bahama’s. De straten van het belastingparadijs liggen bezaaid met de hoofdzetels van verwoeste postbusvennootschappen. Volgens de eerste berichten loopt de schade voor de wereldeconomie in de tientallen euro’s.

– van onze correspondent Thomas De Gelovige –

Orkaan Dorian vernielde de postbussen van bijna

Dorian groeide tijdens de weken voor hij aan land ging in de Bahama’s uit tot een gevreesde orkaan van categorie 5. De storm veroorzaakte massale overstromingen en eiste het leven aan verschillende mensen. Maar het grootste slachtoffer is overduidelijk de wereldeconomie: de ene na de andere statutaire hoofdzetel ligt gewoon in de zee of op straat.

“Dit is ongelofelijk”, zegt Carlos Brito (ceo van INBEV, nvdr.). “We hebben onze hoofdzetel gevestigd op de Bahama’s omdat we hier een gunstig (fiscaal) klimaat hebben en dus geen kluit belastingen moeten betalen op onze monsterwinsten. Maar dat is dus een dikke leugen. Het klimaat is hier absoluut niet gunstig. We kregen bericht dat onze postb… euhm hoofdzetel ettelijke kilometers verderop teruggevonden werd in de duiventil van een van de buitenverblijven van Marc Zuckerberg… best gênant.”

Intussen regent het apocalyptische taferelen uit het financieel district van de hoofdstad Nassau. Overal liggen brievenbussen met vreemde maar toch herkenbare namen: Katoennatie invest, Boerklerk Taxshelter, Dexiabank, … Alle bekende namen van de bedrijfswereld liggen op een hoopje bijeengeveegd.

Stabilisé

Toch blijven de beheerders van de offshore-vennootschappen niet bij de pakken zitten. “Wij, ondernemers, zijn veel veerkrachtiger dan de gewone sterveling, die het noodweer ondergaat zoals zijn eigen noodlot”, klopt Brito zichzelf op de borst. “Eigenlijk is het allemaal niet zo erg… Gewoon een put graven, een paal erin, wat ‘stabilisé’ erop en ons hoofdkantoor op de Bahama’s is binnen de kortste keren weer operationeel.”

5 reacties op "Klap voor wereldeconomie: orkaan Dorian vernietigt hoofdkantoren multinationals"

 1. Ruzietje tussen Anuna en Kyra en prompt neemt het klimaat represailles door een monsterorkaan naar de Bahamas te sturen. Toeval of niet, nét nadat een ander klimaaticoon , Greta, uit haar opblaasbootje is gestapt.

  Beantwoorden.
 2. Ja zeg en ondertussen heeft Willy Naessens al VIER faceliften aan de hand gehad omdat zijn pa naar Willy’s eigen zeggen in DAG ALLEMAAL een ‘kalkoenennek’ had met verschrompelde rimpels daarin. “En dat hij daar altijd maar naar zat te staren” Dikke nekken die geen dikke nek willen hebben of wat?

  Arme mensen zullen als eerste hun armtierige spullen zien gaan vliegen! En zij moeten erachter crossen of ze zien er niks meer van. Daardoor lopen ze veel minder rap een kalkoennennek op.

  En toch begin ik Naessens te mogen. Omdat hij mensen weet te entertainen. Van andere projectontwikkelaars hoor je NIKS. Sommigen VERDWIJNEN gewoon.

  Het zal me niet verbazen als Willy Naessens naar de Bahama’s trekt om de mensen aldaar te gaan helpen met de reconstructie. Met wellicht een TV ploeg erbij.

  Die vent is nog niet dood!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter