Genetisch verbeterde aardappel getuigt op ggo-proces

DENDERMONDE – Gisteren was alweer een bewogen dag op het zogenaamde ggo-proces (ggo: genetisch gemodificeerd organisme, nvdr.), waarop 11 leden van het Field Liberation Front (FLF) terecht staan. Zij worden ervan beschuldigd op 29 mei vorig jaar vernielingen aangebracht te hebben aan een proefveld met ggo-aardappelen. Het Openbaar Ministerie en de verdediging van het FLF besteedden de gehele dag aan de ondervraging van dhr. Jef Patat, zelf ggo-aardappel.

Dhr. Jef Patat: "In vele opzichten ben ik superieur aan de mensen rondom mij."
Dhr. Jef Patat: “In vele opzichten ben ik superieur aan de mensen rondom mij.”

Het was door het Openbaar Ministerie zelf dat dhr. Patat als getuige werd opgeroepen. Zijn ondervraging moet aantonen dat genetisch gemanipuleerde gewassen helemaal niet gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Dat is namelijk de stelling van de verdediging van de elf beschuldigden.

Dhr. Patat, keurig gekleed in een sober confectiekostuum, maakte tijdens de procedure een ontspannen en zelfverzekerde indruk. Dankzij de experimentele modificaties aan zijn genoom beschikt hij over minstens dezelfde cognitieve en intellectuele vaardigheden als de genwetenschappers die hem in hun laboratorium gecreëerd hebben.

ONSCHADELIJK KARAKTER

Op de vraag van het O.M. of hij ooit misdadige intenties ten aanzien van de mens of het leefmilieu had gehad, antwoordde hij rustig en beleefd: “Neen. Ik heb het grootste respect voor alle levende wezens. Dankzij de talloze verbeteringen die de wetenschappers in het labo aan mijn genetische structuur hebben aangebracht, kan ik op een zeer hoog ethisch niveau redeneren. Ik volg de stelregel van de reciprociteit, zoals die in vele religies en moraalsystemen, zoals het confucianisme, hindoeïsme, christendom en de islam, maar ook in vele moderne en atheïstische denkkaders geformuleerd wordt: ‘Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden.’ Daaruit volgt dat wie geweld verafschuwt, zelf best geweldloos is. En ik verafschuw geweld.” De openbare aanklager stelde nog vele andere vragen, om de jury te overtuigen van het onschadelijk karakter en de maatschappelijke wenselijkheid van ggo-gewassen, zoals dhr. Patat.

SUPERIEUR

In de namiddag was het de beurt aan de verdediging. Die probeerde genadeloos om de positieve karakterschets, die de jury tijdens de ochtend was voorgehouden, te besmeuren. Dat leek niet echt te lukken: dhr. Patat was door de juristen van het O.M. duidelijk erg goed voorbereid en antwoordde kort en ter zake. Enkel toen hem de vraag, of hij zich beter voelde dan de mensen rondom hem, gesteld werd, leek hij even zijn kalmte te verliezen: “In vele opzichten ben ik superieur aan de mensen rondom mij. Ik ben resistent tegen vele ziektes en schimmels. En mijn mentale capaciteiten stijgen ver boven die van de gemiddelde mens, die denkt dat het ‘verbeteren’ van gewassen gevaarlijk en tegennatuurlijk is. Terwijl de landbouw al duizenden jaren bezig is met het verbeteren van gewassen. Het verbeteren van gewassen is zelfs de essentie van landbouw! Van dat soort kleingeestigheid heb ik geen last.”

De advocaat van de verdediging liet niet na om de ondervraging hierna onmiddellijk af te breken en enkele parallellen te trekken met het superioriteitsdenken van het Duitse naziregime in de jaren ‘30.

VONNIS

Of de uitschuiver van dhr. Patat op de jury een slechte indruk gemaakt heeft, en eventueel het vonnis kan beïnvloeden, is nog niet meteen duidelijk. Beide partijen zijn van plan om nog een hele reeks getuigen te horen, alvorens aan hun slotpleidooien te beginnen. Een uitspraak wordt pas begin 2013 verwacht.

3 reacties op "Genetisch verbeterde aardappel getuigt op ggo-proces"

  1. Heel deze discussie is het zout op de patatten niet waard. Ik wil wel even kwijt, nu de eerste BBQ’s van het jaar er aan komen, dat niets zo lekker is als een frisse patattensalade bij mijn braadworstje en gemarineerd kippenvleugeltje. Die Jef Patat zit er echter met méér dan ene vinger in en dat is (ondanks een goede beet) gewoon smakeloos! Voor mij staat GGO-Aardappel dan ook zonder meer voor Gij Gaat Ophoepelen, Patat!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter