Net in België gearriveerde klimaatvluchteling vraagt zich af of het nog ver is

BRUSSEL – Klimaatvluchteling Sharmake Amburo Barwaaqo, die zopas gearriveerd is in Brussel, vraagt zich volgens bronnen in het Maximiliaanpark af ‘of het nog ver is’.

Barwaaqo heeft de halve aardbol afgereisd op zoek naar wat verkoeling.

De Somaliër is naar eigen zeggen de verschroeiende en onleefbare hitte van zijn thuisland ontvlucht voor een beter leven in West-Europa. “Ik ben in de open kofferbak van een pick-up truck door de Sahara vervoerd, heb in de blakke zon rondgedobberd op de Middellandse Zee, ben te voet door het drukkend hete Italië gestapt, ik heb me verstopt onder een oplegger die naar het noorden reed – het asfalt leek wel lava – en toen ik het uiteindelijk niet meer uithield van de hitte ben ik hier maar afgestapt,”, puft Barwaaqo. “Fucking hell, zeg, is West-Europa nog ver?”

Barwaaqo hield de helletocht vol dankzij de verhalen die hij in zijn thuisland hoorde over een mythisch continent met een aangenaam, gematigd buitenklimaat. “Waar ik vandaan kom is het zo warm dat al het gras er altijd dorbruin bijstaat”, zucht de klimaatvluchteling op een bankje in het Maximiliaanpark. “Maar van dat gazonnetje hier zou ik mijn geiten ook niet kunnen voederen, jesus christ! Hoe lang nog voor ik van dat legendarische, welig tierende malse groene gras tegenkom?”

De Somaliër vraagt zich af of de lange tocht uiteindelijk wel de moeite waard was. “Ik heb drie zonnesteken en ernstige symptomen van uitdroging getrotseerd om tot hier te geraken. En dat alleen al sinds ik in Brussel ben! God, alstublieft, laat West-Europa niet ver meer zijn”, smeekt Barwaaqo met een tong die als een lap leer aanvoelt.

Sharmake Amburo Barwaaqo zou op dit moment, net zoals zovelen van zijn lotgenoten, proberen door te reizen naar Groot-Brittannië. “Ik heb heel goeie dingen gehoord over het weer, daar”, aldus de Somaliër.

8 reacties op "Net in België gearriveerde klimaatvluchteling vraagt zich af of het nog ver is"

 1. Dat jullie redactie dit heikel onderwerp niet uit de weg gaat, kan alleen maar bewondering opwekken. Dat jullie interviewer na het gesprek zeker weet dat de tong van de geïnterviewde als een lap leer aanvoelt, roept echter heel wat vragen op. Hoe ver wil de (hoofd?)redacteur wel gaan om de waarheid te achterhalen of, in dit geval, om “de tongen los te maken”?

  Beantwoorden.
 2. Natuurlijk wil Barwaaqo naar GB omdat hij daar met zijn bijeen gespaarde poen 5 geiten kan kopen en hier maar één. Met 5 geiten kun je opnieuw beginnen en met één geit ben je niks.

  In Somalië stoken ze op gedroogde geitenstront Dat is erg milieuvriendelijk. En omdat je het overal kunt gaan oprapen en je er maar weinig van nodig hebt kost het bijna niks.

  Beantwoorden.
  1. Is het niet eenvoudiger om het Maximiliaanpark in zijn geheel naar laat ons zeggen Spitsbergen te verhuizen? Ik zoek maar mee naar praktische oplossingen voor dit probleem…

   Beantwoorden.
    1. Elon Musk is zelf een mensensmokkelaar die vluchtelingen individueel in een metalen koker onder het Kanaal door naar England transporteert. Een technologie die hij oorspronkelijk voor een Thais project ontwikkeld had.

     Beantwoorden.
 3. De EU zal China inhalen en de grootste consumentenmarkt ter wereld worden.
  Door de verzuring.van de oceaan verliezen de vissen hun geur en weten ook al niet meer hoe ze hun voedsel moeten vangen. Ze worden steeds tammer.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter