Omar (21) is een transmigrant: ‘Ik ben geboren in een verkeerde nationaliteit’

BRUSSEL – Omar Karongo is een jonge Soedanees die door vrijwilligers is opgevangen. De jongeman is een zogenaamde transmigrant: hij voelt zich niet thuis in zijn eigen nationaliteit. 

Omar Karongo ziet er uit als een Soedanees, maar diep vanbinnen voelt ie zich een Belg.

“Ik ben geboren in Soedan. Ik zie er uit als iemand uit Soedan. Ik heb een Soedanees paspoort. Maar diep vanbinnen heb ik altijd geweten: ik ben een Belg”, vertelt Omar.

Opgroeien als Belg was niet gemakkelijk in het rurale gebied waaruit Omar afkomstig is. “Wij hadden nog nooit van België gehoord, laat staan van transmigranten. Maar ik voelde wel van kindsbeen af dat ik anders was. Terwijl de andere kinderen op school aan het voetballen waren, was ik stiekem Nederlands, Frans en Duits aan het leren. Mijn broers lachten me uit omdat ik naar Admiral Freebee luisterde”, getuigt Omar.

Ook met zijn ouders kon Omar niet praten over zijn gevoelens. “Wij aten thuis dag in dag uit Asseeda, een fletse, dikke pap van sorghum. Ooit heb ik mijn moeder gevraagd of ze eens stoofvlees met frieten wou maken. Ze heeft me in mijn gezicht uitgelachen.”

“Mijn vader heeft me eens betrapt met een shirtje van de Rode Duivels voor de spiegel. Hij heeft me toen zo hard geslagen dat ik er een gescheurd trommelvlies aan overhield”, snikt Omar. “Hoe zeer ik ook wou terugslaan, ik kon alleen maar braaf mijn andere wang aanbieden. Ik ben, tenslotte, een Belg.”

Toen Omar zeventien was, verzamelde hij uiteindelijk al zijn moed om zijn ouders te vertellen dat hij niet de zoon was die ze dachten te hebben. “Dat was niet makkelijk. Zij hadden immers een heel andere toekomst voor mij in gedachten. Ik moest een gezin stichten in een hut hier in het dorp en op het veld werken. Maar ik droomde van een nine-to-five bij een verzekeringsagent, en een villa met een kantelpoort.”

Genezen

Omars moedige getuigenis oogstte alleen maar onbegrip. “‘Ben je gek? Wie wil er nu in godsnaam een Belg zijn, domme jongen?’, zei mijn grootmoeder. Ze heeft mijn ouders aangeraden om me naar de imam te sturen. Om me te genezen, kun je je dat voorstellen? ‘Dat is maar een fase”, zei ze. ‘Dat waait wel over’.”

Om aan de gevaarlijke duiveluitdrijving te ontsnappen, en ook omdat hij als Belg vervolgd kon worden in Soedan, is de jongeman moeten vluchten. Hij trok naar Libië, waagde de gevaarlijke oversteek naar Europa, en trok noordwaarts om zijn droom na te jagen en eindelijk te worden wie hij altijd was: een Belg. “Zodra ik voet zette in het Maximiliaanpark wist ik: dit is thuiskomen. Ik ga hier nooit meer weg.”

Zoals Omar zijn er naar schatting miljoenen mensen in Afrika. De jongeman hoopt dan ook dat zijn getuigenis het taboe rond deze psychologische problematiek kan doorbreken. “Niemand zou zijn nationaliteit als een gevangenis moeten ervaren. Niemand zou, zoals ik, zijn leven moeten riskeren om het paspoort te verkrijgen waarvan hij, diep in zijn binnenste, altijd heeft gevoeld dat hij het heeft gehad.”

12 reacties op "Omar (21) is een transmigrant: ‘Ik ben geboren in een verkeerde nationaliteit’"

 1. Mede een belangrijke stap voorwaarts in de strijd voor gender gelijkheid en daaruit voortvloeiend het ideaal van rassengelijkheid: alleen zo zal discriminatie op basis van huidskleur, geloof of sekse geheel tot het verleden behoren. En niet alleen penis of vagina worden per donatie ter beschikking gesteld van de gemeenschap, maar alle organen in het menselijk lichaam, in- en uitwendig. Hoewel de penis nog wel tot de uitwendige organen behoort, is dat met de vagina strikt niet het geval, vooral daarom is immigratie zo belangrijk!
  Man en vrouw zullen niet langer in de conventionele vorm bestaan, dat is achterhaald: we houden over 1. de binnenlander (vrouw) en 2. de buitenlander (man). Van buiten naar binnen. Je moet er in komen. Zo zullen we eerlijk alles samen delen: iedereen heeft iets van de ander. Niet alleen de kleding, een man in een rok wat stelt het voor, maar alles in- en uitwendig zodat er geen sprake kan zijn van een dubbele moraal. Ook ons ziekenfondsbestel, iedereen is gelijk (ziek), zal zo langzaam zijn bestemming bereiken en in zijn ware historische context bezien worden. De Belg beërft aldus zijn geboorterecht als modelburger voor de gehele mensheid.

  Beantwoorden.
  1. Hoe meer transmigranten hoe liever ! Zij zorgen voor het spijzen van de sociale zekerheid. Sedert de migratiegolf op gang is gekomen zie ik mijn pensioen maand op maand stijgen.Elke keer dat ik lees dat duizenden de oversteek hebben gemaakt rinkelt mijn pensioenkassa. Bye bye klassieke traditionele index, dank zij een vooruitziende De Croo is mijn pensioen gekoppeld geworden aan de migratiebeweging.Zij werken hier aan een niet normale tempo, staken nooit en kloppen overuren bij de vleet. Laat maar komen …

   Beantwoorden.
 2. Ik ben geboren, als president van Amerika! Ik ben misschien wel Trump, dus kan ik aanstalten nemen, zijn fortuin op mijn rekening te laten storten! Als ik 12 jaar was, leerde ik de engelse taal, en toen ik zeventien was, vertelde ik mijn ouders, dat ik niet de zoon was, die ze dachten te hebben en ze hadden grootgebracht. Mijn vader keek mij ongelovig aan, maar door het feit dat ik doordraaide en vasthield aan die uitspraak, gaf hij me daar een oorveeg links, en daarna nog een rechts, waardoor ik terug besefte…..dat ik een groot kieken was, en…..terug met beide voetjes op de grond stond. Waarom kon dit niet anders, ga ik eens navragen aan Omar….wie weet…..

  Beantwoorden.
 3. Als ze de Afrikaanse leiders eens zouden aanpakken die echt niks om hun volk geven gezien zij die zelf hun zakken vullen en het volk aan hun lot over laten, Afrikaanse landen zitten vol met Mineralen, Olie, Goud, Diamant, Kobalt, Aluminium ..enz..enz.. het zijn de zelfde die met de opbrengst gaan lopen, dikke bank rekeningen overal in de wereld en buiten verblijven terwijl er in hun land nog geen eens stromend water is.. en wij zijn dan nog zo stom om ontwikkelingsgeld te sturen, als er niks aan gedaan wordt leven de Afrikanen over 1000 jaar nog in hutten, ik weet waar ik over spreek, heb er zelf zeven jaar alle west kust landen gehad en heb er ervaring mee. Kijk maar Kabila en Mougabe !!

  Beantwoorden.
 4. Ik vind dat er transparantie moet komen over transgenders die hun eigen transportbedrijf beginnen om transmigranten via trans-Atlantische transfers tot Transbelg te transformeren.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter