Eiercrisis tussen België en Nederland escaleert: topman NVWA dreigt met ‘vuur en razernij’

NEW YORK – Nu de topman van het Nederlandse voedselagentschap dreigt terug te slaan met ‘vuur en razernij’ gaat de eiercrisis tussen de buurlanden België en Nederland een nieuwe, beslissende fase in.

– van onze correspondent bij de VN-Veiligheidsraad Pol De Mol –

De crisis escaleerde nadat Belgische wetenschappers erin slaagden fipronil-verrijkte eieren met middellange exportafstand te ontwikkelen.

Gisteren beschuldigde Denis Ducarme, de kersverse Belgische minister van Landbouw en absolute vertrouwenspersoon van dictator Michel, Nederland ervan cruciale informatie achtergehouden te hebben. Boven de 51,5ste breedtegraad – beter bekend als de Moerdijk – pikt men deze ‘gratuite’ beschuldiging evenwel niet. Inspecteur-generaal Rob van Lint van het NVWA – de evenknie van het Belgische Federale Voedselagentschap FAVV – dreigde terug te slaan met “vuur en razernij op een manier die de wereld nog nooit had gezien”.

Op het terrein nemen de spanningen alvast toe. Nederlandse jachtbommenwerpers scheren langs de grens met de Kalmthoutse heide en mariniers graven zich in langs het Zwin. Alles wijst op een escalatie van dit conflict, dat internationaal bekendstaat als de ‘eiercrisis’. Inspecteurs van het IPEA – het International Poultry and Egg Agency – beschuldigen België er al langer van haar eieren te verrijken met Fipronil. Maar de laatste weken barstte de bom, nadat Belgische wetenschappers erin slaagden eieren met middellange exportafstand te ontwikkelen.

Heineken

Onder druk van de buurlanden werden eerder al economische sancties getroffen tegen België. De fusie tussen Delhaize en Albert Heijn werd on hold gezet. Tot groot ongenoegen van Nederland werd ook de export van Heineken stopgezet. Voor België, dat amper over bierproducerende capaciteit beschikt, is deze sanctiemaatregel een wurggreep. Brussel nam vergeldingsmaatregelen door nederbelg Sergio Herman het land uit te wijzen en zijn restaurants toe te wijzen aan ‘volbloed-Bourgondiërs’ Piet Huysentruyt en Jeroen Meus. Ook werd de grens met Sluis hermetisch afgesloten, maar door een smokkelnetwerk van ondergrondse tunnels bleven Belgische viespeuken constant bevoorraad.

Intussen maant de internationale gemeenschap aan tot kalmte. De Amerikaanse president Donald Trump riep – na ampel beraad met zijn entourage en het Congres – via twitter op om “respectvol in dialoog te gaan en verantwoordelijkheid op te nemen”. Ook de VN-Veiligheidsraad kwam gisterenavond in spoedzitting bijeen, maar slaagde er niet in een resolutie aan te nemen door een veto van Rusland, dat eerst een oplossing eist voor de perencrisis alvorens de eieren op de agenda te zetten.

Eén reactie op "Eiercrisis tussen België en Nederland escaleert: topman NVWA dreigt met ‘vuur en razernij’"

Laat een reactie achter