UGent richt afdeling Nanopoliticologie op

GENT – Vanaf volgend jaar organiseert de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen aan de UGent een master Nanopoliticologie. Op die manier hoopt men in de toekomst ook de verkiezingsresultaten van Vlaams Belang en LDD te blijven bestuderen.

Dankzij de elektronenmicroscoop kan men in Gent tegenwoordig ook LDD bestuderen.
Dankzij de elektronenmicroscoop kan men in Gent tegenwoordig ook LDD bestuderen.

Op dit moment bestuderen de politicologen aan de universiteit van Gent de democratie nog altijd met verouderde toestellen en methodes. “Die hebben hun dienst bewezen in het politieke landschap van de verzuilde twintigste eeuw, dat grotendeels gedomineerd werd door drie grote stromingen”, stelt decaan Herwig Reynaert. “Maar in het licht van de huidige politieke versnippering, met partijen die amper boven de kiesdrempel uitkomen, is het absoluut noodzakelijk om ons ook met de wetenschap van het allerkleinste niveau bezig te houden.”

Bovendien suggereert de snelheid waarmee traditionele politieke partijen aan maatschappelijk draagvlak inboeten dat het nog in de 21ste eeuw onmogelijk wordt om ook hen met de bestaande politicologische technieken te bestuderen. “Partijen die vroeger onaantastbaar leken, stellen nu amper nog iets voor”, stelt professor Carl Devos. “Als we niet inzetten op Nanopoliticologie wordt het binnenkort simpelweg onmogelijk om nog zinnige dingen te zeggen over het liberalisme, het socialisme of de christendemocratie.” Volgens sommige watchers maakt professor Devos wegens zijn socialistische signatuur het meeste kans op de allereerste leerstoel Nanopoliticologie.

Andere wetten

De faculteit voegde de daad bij het woord en investeerde alvast in een krachtige elektronenmicroscoop. “Die moet ons meteen na 25 mei al in staat stellen om Vlaams Belang, PVDA+ en LDD nog onder de loep te kunnen nemen”, stelt Reynaert. “De nanopolitiek is een fascinerende wereld, waarin blijkbaar heel andere wetten gelden dan in de macropolitiek.”

“En toch is het ontzettend belangrijk om te weten wat daar precies in omgaat”, benadrukt Carl Devos. “Ik geef een voorbeeld: in 2003, toen de N-VA met 4,92 procent de kiesdrempel net niet haalde, had niemand kunnen bevroeden hoe dominant die factie uiteindelijk zou worden. Hadden we toen al een elektronenmicroscoop gehad, dan hadden we dat misschien zien aankomen. In dat geval zou Yves Leterme wel twee keer hebben nagedacht over dat kartel. Misschien waren Vlaams Belang en N-VA dan met elkaar versmolten zonder dat iemand daar ooit iets van gemerkt zou hebben. Misschien was Jean-Marie Dedecker (LDD) dan wel de Vlaamse minister-president geworden, wie weet.”

“Maar ach, dat is misschien meer iets voor de vakgroep Speculatieve Politicologie“, besluit Devos.

2 reacties op "UGent richt afdeling Nanopoliticologie op"

  1. Hopelijk is die krachtige elektronenmicroscoop bestand tegen het Ego van LDD.
    (Het Ego van LDD wordt verplicht met een hoofdletter geschreven)
    Er zijn al ernstige ongelukken gebeurd met instellingen en toestellen die met het Ego in aanraking kwamen.

    Beantwoorden.
    1. Kan ook niet anders. Het Ego is namelijk, naar analogie met het Higgs-boson, verantwoordelijk voor de massa van LDD. Hiermee “in aanraking komen” betekent jezelf blootstellen aan de wet van behoud van impuls. Deze impulsiviteit mocht ook LoVe van O-VLD recent nog ondervinden, precies dankzij het toedoen van het Ego.
      Voor de wetenschappelijke uitleg: http://www.knack.be/nieuws/belgie/dedecker-haalt-uit-naar-vereeck-ijzerstrategie-was-jouw-strategie-uit-faalangst/article-normal-128171.html

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter