Erven-Toetanchamon dagen Egyptisch Museum voor gerecht

CAIRO/INVERNESS – Maar liefst 3.333 jaar na de dood van de beroemde farao Toetanchamon wachten diens erfgenamen nog steeds op hun rechtmatige erfdeel. Zij spannen nu een rechtszaak in tegen het Museum der Egyptische Oudheden te Caïro, dat veruit de meeste van de meer dan 3.000 schatten van Toetanchamons tombe herbergt.

Overbekend is de Egyptische farao Toetanchamon, die in 1.323 voor Christus stierf en wiens koninklijke graftombe met fabelachtige schatten in 1922 werd ontdekt door de archeoloog Howard Carter. Minder bekend is het feit dat zijn nazaten, die vandaag verspreid over de wereld leven, al meer dan 3.000 jaar vruchteloos wachten op hun deel van dit befaamde ‘erfgoed’.

Seamus MacTutankhamon: “Wij eisen eindelijk respect.”

Het lange wachten moe stapten zij samen naar de rechtbank. “Wij zijn vooral verbolgen over de manier waarop het Egyptisch Museum al decennia lang loopt te pronken met ons rechtmatige erfdeel”, aldus hun zegsman Seamus MacTutankhamon. “In plaats van stappen te ondernemen om het bezit van onze illustere voorvader terug te geven aan zijn wettelijke erfgenamen, holt men er al jaren mee van tentoonstelling naar tentoonstelling. Wereldwijd betaalt men grof geld om zich hieraan te vergapen, geld waarvan wij overigens nog geen cent hebben gezien. En ondertussen bleef men ons negeren. Onze brieven werden jarenlang weggelachen. Wij eisen eindelijk respect.”

De Supreme Council of Antiquities, die binnen het Egyptische ministerie van Cultuur verantwoordelijk is voor het beheer van het erfgoed, zit ondertussen bijzonder verveeld met de zaak. Secretaris-generaal Zahi Hawass: “Het is natuurlijk uiterst jammer voor deze mensen, maar ik moet de erven-Toetanchamon onmiddellijk teleurstellen. De schatten zijn en blijven het bezit van het Egyptische volk. Daar kan geen discussie over bestaan.”

Gevaarlijk precedent

 

Het masker van Toetanchamon.
Het masker van Toetanchamon.

Wereldwijd kanten archeologen en museummedewerkers zich fel tegen de teruggave van de schatten van de farao aan zijn erfgenamen omdat het een ‘gevaarlijk precedent’ zou scheppen. Eddy Pannecoucke van Erfgoed Vlaanderen: “Wij vrezen nu dat ook andere erfgenamen van koningen en keizers aanspraak zullen maken op onze collecties. Moeten we bijvoorbeeld het vermaarde terracottaleger teruggeven aan de erfgenamen van Qin Shi Huangdi (de eerste keizer van China, nvdr.)? Wat als men de burcht van Bouillon terugvordert? De deurwaarder beslag laat leggen op de juwelen van Helena van Troje? Dit zou het failliet van alle kunsthistorische musea ter wereld betekenen! Deze zaken zijn werelderfgoed!”

Minnelijke schikking

Het Egyptisch Museum stelde ondertussen aan de moegetergde erfgenamen een minnelijke schikking voor van maar liefst 16 miljard euro. Seamus MacTutankhamon kondigde alvast aan hier geen vrede mee te zullen nemen. De totale waarde van Toetanchamon’s grafgiften, nog afgezien van de historische waarde, wordt geraamd op maar liefst 25.000 miljard euro. Het parket van Caïro onderzoekt de zaak. (EM)

Laat een reactie achter