Antwerps kartel: ‘Samen’ haalt het van ‘Tegen’

ANTWERPEN – Het progressief bondgenootschap van Groen en sp.a trekt onder de naam ‘Samen’ naar de kiezer. Die naam haalde het nipt van ‘Tegen’, zo kondigde kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien (Groen) aan. 

“We kozen voor de naam ‘Samen’ om te benadrukken dat wij als progressieven willen verbinden, niet verdelen”, verklaarde Van Besien. “In dat project is iedereen welkom. Behalve N-VA.”

De naam haalde het nipt van het andere voorstel, ‘Tegen’, gelanceerd door sp.a-boegbeeld Tom Meeuws. “Dit kartel is inderdaad in de eerste plaats tegen N-VA gericht, maar nog belangrijker is dat we allemaal samen tegen zijn”, aldus Meeuws. “Wouters voorstel kiezen, was bovendien een uitgelezen manier om aan onze achterban onmiddellijk duidelijk te maken wie in dit kartel de lakens uitdeelt.”

“In samenspraak, weliswaar”, sprak Van Besien zijn kartelpartner tegen.

“Dat hebt u uitstekend gezegd, lijsttrekker”, beaamde Meeuws, die Van Besien vervolgens uitvoerig bedankte om hem op zijn demarche te wijzen.

“Dit progressieve kartel is een positief project, niet tegen iets of iemand, maar voor alle Antwerpenaren die niet op N-VA stemmen”, vervolgde Van Besien. “We waren elk apart al tegen, dus het was niet meer dan logisch om samen tegen te zijn. Dat verhoogt onze kansen om een stad te bouwen waarin iedereen zich thuis kan voelen zodra al die N-VA’ers hier weg zijn.”

Pvda

Op de vraag waarom PVDA geen deel uitmaakt van dit progressieve kartel antwoordde Van Besien dat uit peilingen blijkt dat Samen minder stemmen zou halen als ze er de extreemlinkse partij bij zouden nemen. “Een kartel met de naam ‘Samen’ moet mensen durven uitsluiten om zoveel mogelijk kiezers te bereiken.”

Door de frontvorming op de linkerzijde dreigen Kris Peeters en Philippe De Backer, de respectievelijke lijsttrekkers van de christendemocraten en de liberalen compleet weggevaagd te worden in de polarisatie tussen Samen en N-VA. Naar verluidt gaan er stemmen op over een centrumkartel. “Waar een wij is, is een weg over de kiesdrempel als je vleugels hebt”, klonk het enigszins enigmatisch bij Kris Peeters.

 

2 reacties op "Antwerps kartel: ‘Samen’ haalt het van ‘Tegen’"

Laat een reactie achter