Proefproject bereidt kankerpatiënten voor op reïntegratie in harde, verzuurde omgeving

GENT – Sinds eind 2012 bezit vzw Zorghuis enkele appartementen op de bovenste verdieping van een woonblok aan de Eedverbondkaai in Gent. De vzw vangt er herstellende kankerpatiënten op tussen gezonde, andere burgers, zodat ze in de beste omstandigheden kunnen wennen aan hun reïntegratie in het kille Vlaanderen dat ze in het ziekenhuis verleerd zijn. 

In deze appartementen kunnen kankerpatiënten in een veilige omgeving wennen aan verzuurde buren.
In deze appartementen kunnen kankerpatiënten in een veilige omgeving wennen aan verzuurde buren.

“Vaak hebben deze patiënten er een lang verblijf in het ziekenhuis opzitten, waar ze omringd werden met de beste zorgen en de warme empathie van het verplegend personeel. Van de ene dag op de andere terug in je verzuurde buurt terechtkomen, zou een te grote shock opleveren voor vele patiënten”, aldus projectleidster Majin De Froidmont. “Daarom zijn we blij dat we hen tijdelijk kunnen opvangen in dit appartementsblok, tot ze opnieuw beseffen dat je plasjes kots niet door iedereen met de glimlach worden opgeveegd.”

Buurman Theo D’haeseleer is blij dat hij zijn steentje kan bijdragen aan het herstelproces van de kankerpatiënten. “Kankerpatiënten komen na hun ziekenhuisverblijf uit een warme, hulpverlenende cocon en zijn amper voorbereid op de rauwe realiteit. Het is niet omdat je ziek bent, dat je luid moet overgeven, of dat je thuisverpleegster hier zomaar op de parking moet komen staan. Wij hebben die ook nodig, he. Als die kankerpatiënten maar beseffen dat iedereen gelijk is voor de wet, en dat het daarbij geen zak uitmaakt dat je van een dodelijke ziekte aan het herstellen bent, dan is mijn doel bereikt. Ik geef ook soms over, maar ik doe dat tenminste stilletjes, met respect voor de buren.”

Het proefproject loopt zo goed dat de meeste kankerpatiënten al na een week terug in de harde buitenwereld kunnen worden uitgezet. “Eigenlijk zou Julia nog een week chemo moeten krijgen, maar ze wil nu al weg uit dit appartementsblok”, klopt De Froidmont zich op de borst. “Prachtig toch, hoe positief en vol levenslust sommige mensen uit die nare episode komen.”

3 reacties op "Proefproject bereidt kankerpatiënten voor op reïntegratie in harde, verzuurde omgeving"

  1. Je kan toch alleen maar houden van die warme, inclusieve Vlaamse onderstroom (of is het modderstroom?) in dit land van Vlaamse kermissen en gewassen maandverbanden. Ik weet al op wie ik stem de vijfentwintigste … vliegt ons Bartje, storm op zee !!!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter