Kamercommissie Binnenlandse Zaken raakt het eens over Nationale Dag van de Decumul

BRUSSEL – De werkgroep Politieke Vernieuwing in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken is het niet eens geraakt over de decumul van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). In afwachting van totale transparantie in het politieke bedrijf komt er wel een Nationale Dag van de Decumul.

Voorzitter Brecht Vermeulen is trots dat zijn commissie werkelijke politieke vernieuwing heeft gebracht. (Foto: N-VA)

– door Saltooo – 

Die dag is bedoeld als symbool om de bevolking het gevoel te geven dat er werkelijk iets met hun verzuchtingen gebeurt, aldus commissievoorzitter Brecht Vermeulen (N-VA). “Over de concrete uitwerking en modaliteiten van die dag moeten we ons wel nog buigen in het Bureau van de Kamer, maar vast staat dat ie er komt.”

Wat houdt het voorstel in? De dames en heren politici verbinden zich ertoe om hun zitpenningen, steekpenningen, consultancy-gages, giften (schimmige en andere), eenmalige artistieke vergoedingen, BTW-restituties en andere inkomsten die dag te schenken aan een goed doel. “Door het hoge aantal politici in België en de hoge bedragen die zij zichzelf uitkeren verwachten we een bedrag dat vlotjes in de miljoenen euro’s kan oplopen. Een mooie som, waarmee we eindelijk toch eens iets goeds kunnen doen voor de maatschappij die ons al zoveel heeft gegeven”, stelt Vermeulen.

Vernuftig politiek manoeuvre

Het mag een wonder heten dat het voorstel überhaupt door de Kamercommissie is geraakt. Daar kwam volgens insiders een vernuftig politiek manoeuvre bij kijken. “Een strategisch gelekt bericht dat er net een bestuursfunctie was vrijgekomen bij een intercommunale lokte een aantal politici naar hun smartphone en weg van de stemming, waardoor het voorstel nipt werd goedgekeurd. Briljant!”, vindt een anonieme bron.

Het bepalen van de datum voor de Nationale Dag ging dan wel weer vlot. Die werd immers unaniem, voltallig en eensgezind vastgelegd op 30 februari (Sint-Juttemis, nvdr.)

3 reacties op "Kamercommissie Binnenlandse Zaken raakt het eens over Nationale Dag van de Decumul"

 1. Intussen zou er ook al een begin van overeenkomst zijn over welke ‘goede doelen’ voor die schenkingen in aanmerking komen. Er zou algemene consensus zijn dat de politici die recent hun zitpenningen verloren en riskeren afhankelijk te worden van een leefloon, als eerste ‘goed doel’ goedgekeurd worden. Mayeur zou verklaard hebben dat de oprit van zijn buitenverblijf, een riante villa in Stoumont, dringend vernieuwd moet worden. Als dat geen doel is, dan weten wij het ook niet meer. Een duidelijk voordeel voor de ‘kleine man’, want wie wil nu dat zijn chauffeur zich vastrijdt in hartje Ardennen?

  Beantwoorden.
 2. Ook voor Geert Versnick zou een donatie gebeuren. Door zijn recent ontslag als provinciaal gedeputeerde komt namelijk de continuïteit van zijn ontwikkelingswerk in Bangkok in gevaar. Om Geert toch toe te laten zijn jaarlijkse evaluatie ter plaatse voort te zetten zouden zijn reis- en verblijfskosten betaald worden met een flinke donatie, eh … donatie.

  Beantwoorden.
  1. Jamaar door het wegvallen van Versnick als commercieel vertegenwoordiger van Oost-Vlaanderen in Bangkok en omstreken, dreigt Oost-Vlaanderen in GANS Azië aan belang te moeten gaan inboeten. Straks weet geen enkele Vietnamees Oost-Vlaanderen niet meer liggen? Dat komt er allemaal van!

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter