NMBS-personeelsleden nemen per ongeluk allemaal verlof

Door een toevallige samenloop van omstandigheden hebben alle NMBS-personeelsleden vandaag verlof genomen. Een administratieve vergissing, vermoedelijk te wijten aan een fout in het onlangs in gebruik genomen informaticasysteem voor tijdsregistratie, heeft ervoor gezorgd dat alle verlofaanvragen werden goedgekeurd. Er rijden vandaag dus geen treinen.  De NMBS excuseert zich bij de reizigers en dankt hen voor hun begrip.

Alle NMBS-personeelsleden hebben vandaag verlof. Er rijden geen treinen.
Alle NMBS-personeelsleden hebben vandaag verlof. Er rijden geen treinen.

“Tja, wat kan ik zeggen,” staat ons NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts telefonisch te woord vanuit de Zoo van Antwerpen, waar hij vandaag (met de wagen) naartoe getrokken is voor een ontspannend dagje met de familie. “Wij hadden nog overuren staan en het is makkelijker en voordeliger om ze nog op te nemen dan ze naar 2012 te laten overzetten. Dan moeten we ze namelijk voor eind februari opgebruiken, en we hebben in die periode nog syndicale acties gepland, dus dat komt voor de meesten onder ons niet goed uit. Bovendien brengt iedereen de kerstperiode graag bij zijn familie door, thuis of op een gezellige uitstap.”
Dat alle verlofaanvragen ook daadwerkelijk zijn goedgekeurd, is volgens Goovaerts te wijten aan het nieuwe informaticasysteem voor tijdsregistratie dat de NMBS onlangs in gebruik heeft genomen: “Daar staat nu zo’n knopke met ‘approve all.’ Veel handiger dan vroeger, want toen moest elke aanvraag in drievoud worden afgedrukt en naar een aantal oversten gestuurd, die dat document dan ondertekend moesten terugsturen. Dat was omslachtig en tijdrovend. De administratieve situatie vandaag is veel eenvoudiger.” Na een korte pauze voegt Goovaerts hier nog aan toe: “Maar misschien dat er inderdaad nog wat kinderziektes in het systeem zitten.”

Ook Jos Digneffe, voozitter van ACOD Spoor, die vandaag met enkele vrienden een stadswandeling door Brussel maakt, was bereid ons even te woord te staan: “Beetje mottig weer vandaag, maar straks een stevig borrelke met de makkers en we zijn zo weer opgewarmd.” Dat de globale verlofdag bij het NMBS-personeel eigenlijk geen toeval is, maar een verdekte nationale staking, zoals onder andere UNIZO-bestuurder Karel Van Eetvelt beweert, wordt door Digneffe in alle toonaarden ontkend: “Waarom zou het NMBS-personeel in hemelsnaam willen staken? Wij zijn zowat de enige werknemerscategorie die in de aankomende pensioenshervorming buiten schot blijft! Wij zijn bij ACOD Spoor niet zo stom dat we in onze eigen voet gaan schieten, hoor,” grapt hij lachend.

Excuses voor het ongemak

NMBS-topman Marc Descheemaecker zit met de hele toestand bijzonder verveeld. “Ik kan mij namens de gehele NMBS – en ik meen in deze ook te kunnen spreken voor de Holding en Infrabel – bij de reiziger alleen maar excuseren voor het ongemak,” laat hij weten. “We zullen de procedure voor verlofaanvragen grondig evalueren en waar nodig bijsturen om dit soort situaties in de toekomst te vermijden. Dat zal natuurlijk enige tijd vergen, want het is een complex systeem en we willen grondig te werk gaan, maar tegen eind 2013 zullen we hiermee rond zijn. Dat beloof ik u.”
Descheemaecker ziet toch ook nog een lichtpunt: “Ik ben er zeker van dat als onze personeelsleden morgen goed uitgerust terug aan de slag gaan, zij zich extra zullen inspannen om alle treinen op tijd te laten rijden. Vrijdag geen vertragingen, zal u zien!”

10 reacties op "NMBS-personeelsleden nemen per ongeluk allemaal verlof"

 1. De enige reden waarom de vakbonden de treinen niet laten rijden is een poging om de parlementairen te beletten de pensioenhervorming te laten stemmen. Alle parlementairen hebben een vennootschap en een zware bedrijfswagen. Die auto haalden ze recent uit de vennootschap om te ontsnappen aan de onmenselijk zware ecotaksen. De vakbonden zijn echter gedoemd te mislukken, als minister van Ambetante Affaires Plus (AA+) heb ik de militairen opgevorderd om elke parlementair persoonlijk thuis op te halen in een pantservoertuig met waterkanon. De militairen staken niet, mijn bijna-naamgenoot is zo wijs geweest hun pensioen buiten schot te laten. België is geen bananenrepubliek, wij hebben een koning. Ook zijn pensioen is gevrijwaard.

  Beantwoorden.
 2. Ik hoop dat zo vlug mogelijk de NMBS geprivatiseerd wordt, het is om de haverklap iets bij de NMBS, en dat kunnen de vier CEO’s ook nog niet in de juiste banen leiden, het is algemeen geweten dat de Vakbonden baas zijn in de NMBS en dit sinds 50 jaar, dat zijn dan nog eens 3 extra CEO’s, om hun bezig te houden met alles nog wat maar ver van de realiteit actie’s of denken ze echt dat wat nu gaande is kan blijven duren, dat betwijfel ik sterk, sorry maar deze keer hebben jullie NMBS’ers niet mijn symphatie, te ver weg van de zaak.

  Beantwoorden.
 3. De grootste klagers zijn zei die tegen de staking waren,ze klagen al jaren door,…. Het zijn zei die dit land een apenland noemen,het zijn zei die klagen over te zware belastingen,Het zijn zei die zeggen”waar gaat het naar toe met dit land”…In de zomer klagen dat het te warm is en in de winter te koud…vanuit uwe luie zetel gaat er niet veranderen…. Ik noem hen de profiteurs…

  Beantwoorden.
  1. Dit moet je eens lezen, er zit een les in.

   Taking down the bird feeder

   …This is the best analogy yet!

   Leave it to Maxine to come up with a solution

   For the mess that America is now in economically

   (Vertaald uit het Engels)

   Ik kocht een vogelvoederbakje

   Ik hing het op mijn achterbalkon en vulde het met zaad.

   Wat een mooi vogelvoederbakje was het, toen ik het liefdevol vulde met zaad.

   Binnen een week hadden we honderden vogels, gebruik makend van de onafgebroken stroom van vrij en gemakkelijk bereikbaar voedsel.

   Maar toen begonnen de vogels nesten te bouwen in de holtes van het balkon, boven de tafel en naast de barbecue.

   Toen kwam de poep.

   Die is overal: op het tegelterras, de stoelen, de tafel, overal!

   Toen werden een aantal van de vogels vervelend.

   Ze maakten duikvluchten en probeerden mij te pikken, zelfs al had ik ze op mijn kosten gevoed.

   Andere vogels waren onstuimig en luid. Ze zaten op het vogelvoederbakje en krijsten en schreeuwden tegen me.

   Alle uren van de dag en de nacht en eisten dat ik het moest vullen als het voedsel bijna op was.

   Na een tijdje kon ik zelfs niet meer zitten op mijn eigen balkon achter het huis.

   Dus ik nam het vogelvoederbakje weg en in drie dagen waren de vogels verdwenen.

   Ik heb hun rommel schoongemaakt en haalde de vele nesten die ze overal op het balkon hadden gebouwd weg. Al snel, was het achterbalkon weer als vroeger.

   Stil, rustig….. en geen één kwam nog op voor hun recht op een gratis maaltijd.

   Laten we nu eens zien.

   Onze regering geeft gratis eten, sociale woningen, gratis medische zorg en gratis onderwijs, en laat iedereen die hier is geboren automatisch inwoner zijn.

   Daardoor kwamen de illegalen met tienduizenden.

   Plotseling gingen onze belastingen omhoog voor “gratis” diensten; kleine appartementen voor vijf gezinnen; Je moet nu 6 uur wachten voor een spoedarts; Uw kind uit groep 4 is achter met andere scholen, omdat meer dan de helft van de klas geen Nederlands spreekt. Havermoutpap komt nu in een meertalige doos.

   Ik moet “Druk op één” doen om mijn bank in het Nederlands tegen me te horen spreken.

   Er wapperen mensen met vreemde vlaggen en lopen krijsend en schreeuwend door de straten en eisen nog meer rechten, nog meer vrijheden en nog meer gratis.

   Gewoon mijn mening, maar misschien is het hoog tijd voor de overheid om de voederbakjes weg te nemen.

   Als u het hiermee eens bent, geef het door; zo niet, ga gewoon verder het opruimen van de poep.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter