Nieuwe kerncentrale moet kerstverlichting garanderen

DOEL – Het energieverbruik tijdens de kerstperiode neemt hand over hand toe, wat volgens nieuwe rapporten wel eens tot een overbelasting van het netwerk zou kunnen kunnen leiden. Een nieuwe kerncentrale zou aan de grootste noden tegemoet moeten komen.

Een 'kerstcentrale', naast de kerncentrale in Doel (foto), zou soelaas moeten brengen. (Foto: Emmely Callewaert, CC BY- SA 4.0)
Een ‘kerstcentrale’, naast de kerncentrale in Doel (foto), zou soelaas moeten brengen. (Foto: Emmely Callewaert, CC BY- SA 4.0)

Waar het vroeger nog om de klassieke lichtjes in de kerstboom ging, schakelen vele gezinnen over op complexe systemen met lichtgevende kerstmannen, dakverlichting en tal van andere gizmo’s, leds en schakelaars. De eindejaarsperiode in België is een van de enige menselijke fenomenen die tot in de ruimte zichtbaar zijn. “Nee, ik had geen heimwee in het ISS toen de kerstperiode naderde”, bevestigt Frank De Winne. “Toen we ’s nachts over Europa zweefden, konden we België vanaf november duidelijk onderscheiden als één grote, lichtgevende vlek. De andere kosmonauten waren bijzonder jaloers.”

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Electrabel de laatste jaren een exponentiële toename van het verbruik merkt rond kerst- en nieuw. “We zitten echt op de grens van wat ons elektriciteits-netwerk aankan”, luidt Electrabel-woordvoerder Tim Ronsyn de alarmbel. “Als deze trend zich verderzet, zouden miljoenen Belgische gezinnen vanaf 2012 regelmatig zonder kerstverlichting kunnen vallen. Om black-outs te vermijden, hebben we besloten om een nieuwe kerncentrale te openen.”

‘Kerstcentrale’

De geplande centrale, die door de voorstanders al werd omgedoopt tot ‘kerstcentrale’, zal vier reactoren tellen met een gezamenlijk vermogen van 3.500 megawatt en enkel operationeel zijn tijdens de kerst- en eindejaarsperiode. Ronsyn: “De echte die-hards beginnen hun kerstbomen en lichtjes al vóór 11 november te plaatsen en laten ze staan tot Aswoensdag, maar dat blijft uiteindelijk nog een vrij marginaal fenomeen. De generator zal dan ook slechts worden opgestart tijdens de eerste zondag van de Advent en operationeel blijven tot en met Driekoningen, waarna de kerstverlichting van de meeste Belgen weer voor een jaar op zolder verdwijnt.”

Domper

Voor de politieke partijen die ijveren voor een kernuitstap is deze nieuwe centrale echter een ware domper op de feestdagen. “De burger heeft recht op gezelligheid”, aldus Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, “maar dan wel op een duurzame manier. Wij pleiten dan ook voor energiezuinige kerstverlichtingsalternatieven veeleer dan een toename van de productie. Kies bijvoorbeeld voor knipperende kerstlichtjes, die staan de helft van de tijd gewoon uit, of kies voor een systeem waarbij je met het hele gezin om beurten een dynamo aandrijft in de woonkamer. Fun verzekerd, en beter voor het milieu!”

De bouw van de nieuwe kerncentrale zal traditiegetrouw worden verrekend in de maandelijkse factuur van de Electrabelklant. De winst zal naar goede gewoonte worden doorgesluisd naar het Franse moederbedrijf Suez.

Eén reactie op "Nieuwe kerncentrale moet kerstverlichting garanderen"

Laat een reactie achter