Catalaanse vluchtelingen mogen politiek asiel aanvragen in België van Theo Francken

BRUSSEL – Catalanen die asiel en bescherming willen aanvragen omdat ze politieke vervolging riskeren in Spanje zijn welkom in België, vindt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De situatie in Catalonië is onveiliger dan in Irak of Afghanistan, vindt Theo Francken. (Foto: Guillaume DArribau, CC BY-SA 3.0)

“Het is puur wettelijk. Sterker nog: het is onze verdomde humanitaire plicht om deze mensen op te vangen als ze door hun eigen staat vervolgd worden, louter op basis van hun politieke overtuiging. Kijk naar Carlos Puigdemont. Dat is toch geen gelukszoeker? Dat is een blanke middenklasser die, net als u of ik, een legitieme strijd voert voor meer autonomie”, oordeelt Francken.

“Mensen zomaar terugsturen naar Spanje, als je weet dat ze daar milde boetes tot zelfs voorwaardelijke gevangenisstraffen riskeren, is ronduit misdadig”, vervolgt een uitzonderlijk grootmoedige staatssecretaris. “Bovendien is het in strijd met de conventie van Genève. Als je mensen terugstuurt, zoals bijvoorbeeld naar Irak of naar Afghanistan, dan moet je ab-so-luut zeker weten dat het daar veilig is. In Catalonië kunnen we dat niet garanderen, en dan heb je geen andere morele keuze dan die mensen te helpen.”

2 reacties op "Catalaanse vluchtelingen mogen politiek asiel aanvragen in België van Theo Francken"

Laat een reactie achter