Schokkende studie: Vlaming denkt niet constant aan de gevolgen voor de kinderen

BRUSSEL – Uit een telefonische bevraging van 1500 mensen blijkt dat het overgrote merendeel van de volwassenen niet constant aan de gevolgen voor de kinderen denkt.

In veel schijnbaar gelukkige gezinnen brengen de ouders niet constant de gevolgen voor de kinderen in rekening. (Foto: Flickr)
In veel schijnbaar gelukkige gezinnen brengen de ouders niet constant de gevolgen voor de kinderen in rekening. (Foto: Flickr)

Maar liefst 99 procent van de Vlamingen houdt niet altijd de veiligheid van de kinderen in het achterhoofd terwijl ie een beslissing neemt of een handeling uitvoert. Tot die bevinding komt een onderzoeksbureau na een enquête bij een representatief staal van de bevolking.

Uit de enquête blijkt onder andere dat zowel mannen als vrouwen er amper in slagen om steeds de risico’s voor de kinderen in rekening te brengen wanneer ze een handeling uitvoeren.

Zowel koppels met kinderen als kinderloze singles slagen er maar niet in om de hele tijd wakker te liggen van de consequenties die hun handelingen met zich meebrengen voor de kinderen.

Of het nu om rokers of niet-rokers gaat, om hoogopgeleiden of laaggeschoolden, om mensen van autochtone of allochtone origine: allen falen ze om op elk godvergeten moment van de dag de gevolgen van hun alledaagse activiteiten en beslissingen in rekening te brengen voor de kinderen.

Bovendien heeft het ene procent dat wél de hele tijd de consequenties voor de kinderen in de gaten houdt in 100 procent van de gevallen last van ernstige psychische nevenverschijnselen. Wat op zijn beurt dramatische gevolgen voor de kinderen heeft.

Nochtans kan heel wat miserie vermeden worden door de ernst van de situatie voor de kinderen constant op een correcte manier te evalueren, waarschuwt Kind & Gezin. “Zelfs als je altijd de veiligheid van de kinderen in het achterhoofd houdt, valt een ongeluk nooit uit te sluiten. Steeds de gevolgen voor de kinderen in het achterhoofd houden is dus eigenlijk zelfs niet genoeg. Wij raden alle Vlamingen dan ook aan om de hele tijd extra waakzaam te zijn bij alles wat men denkt of doet. Want wat voor een monster moet je zijn om niet constant de veiligheid van onze kinderen in het achterhoofd te houden?”

 

Laat een reactie achter