Speelplaatseconomie De Vlindertuin stort in elkaar

DROEVEGEM/EIGEN BERICHTGEVING – De kinderen van kleuterschooltje De Vlindertuin te Averbode organiseren vandaag een algemene speelonderbreking. Directe aanleiding zijn de zware maatregelen die Juf Sarah aankondigde om de knikkercrisis, die sinds enkele dagen op de speelplaats heerst, onder controle te krijgen. “Hande af van onze kikkers knikkers,” staat op een groot spandoek te lezen.

Brent (5) kreeg van zijn ouders een heleboel knikkers mee (Foto: Dan Cramer from Provo, USA)
Brent (5) kreeg van zijn ouders een heleboel knikkers mee
(Foto: Dan Cramer from Provo, USA)

Er bestaan bij de kleuterpopulatie van De Vlindertuin verschillende theorieën over de precieze oorzaak van de zware knikkercrisis, maar de meeste kindjes zijn het erover eens dat het roekeloze knikker-bancaire gedrag van Brent (5), die van zijn mama en papa zeer veel knikkers had gekregen, mee aan de basis ligt. Voor de herfstvakantie begon Brent met een knikkerspaar- en -kredietprogramma, waarbij iedereen die bij hem tien knikkers in bewaring gaf er de volgende week elf terugkreeg. Daarnaast bood hij de mogelijkheid aan om bij hem een knikker te lenen, in ruil voor twee knikkers na een contractueel bepaalde termijn. Het knikkersurplus dat hij zo opbouwde, investeerde hij in Paninistickers en snoep, waarmee hij zich al snel een plaatsje in het populairste kliekje van De Vlindertuin kocht. Volgens sommige waarnemers ging het mis toen Brent knikkers begon te lenen aan de wat tragere kindjes van het “speciale klasje,” die er vaak niet in slaagden om hun knikkerschuld af te lossen. Hierdoor kwam ook de knikkerreserve van Brent zelf onder druk te staan, met een aantal “slangenbeten” en “pitsen” tot gevolg. Brent ging huilend klikken bij Juf Sarah, die hem onder strenge voorwaarden een groot aantal knikkers uit de speeltrommel van haar klasje ter beschikking stelde.

Maatregelen

Daarnaast heeft Juf Sarah op alle kindjes behoorlijk gekijfd en besloten dat vanaf nu iedereen die tijdens de speeltijd wil knikkeren, één knikker van thuis aan de speeltrommel moet bijdragen, tot dat deze weer helemaal is aangevuld en “het met die flauwiteiten gedaan is.” Bovendien gaat de verkleedkoffer, voor straf, twee weken op slot. Ondertussen zag Brent zich genoodzaakt zijn tarieven te verhogen. Hierdoor gaan de meeste kleuters vandaag veel voorzichtiger met hun knikkers om, wat volgens sommigen het knikkerklimaat ernstig verziekt heeft en ervoor gezorgd heeft dat “knikkeren niet meer zo tof als vroeger” is.
“Het is altijd hetzelfde,” vertelt ons Dietertje (4). “Grote meneer Brent werkt zich in de problemen met zijn onverantwoorde investeringen en als het uiteindelijk misgaat, kan hij gaan wenen bij Juf Sarah en krijgt hij daar alle knikkers die hij wil. En ondertussen even hard doorgaan met Paninistickers kopen en snoepen.”
“En wie mag het uiteindelijk allemaal betalen?” valt Lindsay (4,5) hem bij. “De hardspelende kleuter!”

Laat een reactie achter