Thomas Cook failliet: een historisch overzicht

Thomas Cook, de oudste reisleider ter wereld, is failliet. De geschiedenis van Thomas Cook was eeuwenlang de geschiedenis van het reizen en van de wereld zelf. Een overzicht van de grootste hoogte- en dieptepunten uit haar geschiedenis. 

Tijdens ontdekkingsreizen naar Australië, Zuid-Amerika, Knokke-Zoute en Benidorm ontdekt Thomas Cook dat je ook gewoon voor het plezier kan reizen

1740

Thomas Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Cook wordt geboren als 12e kind in een Britse familie van gewone komaf. Zijn hele leven zou hij in de schaduw staan van zijn bekendere broer, de ontdekkingsreiziger James Cook. Nochtans onderneemt ook Captain Thomas Cook enkele belangrijke ontdekkingsreizen in opdracht van de Royal Navy. Tijdens zijn reizen naar Australië, Zuid-Amerika, Knokke-Zoute en Benidorm ontdekt hij bijvoorbeeld dat je ook gewoon voor het plezier kan reizen, en wordt daarmee de grondlegger van het hedendaags toerisme. 

1774

Thomas Cook neemt ontslag uit de Royal Navy en richt zich op het aanbieden van plezierreizen voor de Britse aristocratie.

1789

Thomas Cook breidt zijn reisorganisatie uit naar het continent na de massale vraag van Franse aristocraten die het revolutionaire klimaat in Frankrijk willen ontvluchten. 

1815

De voormalige Keizer van Frankrijk, Napoleon Bonaparte, dient klacht in tegen Thomas Cook omdat er na een uitje naar Elba geen terugvervoer is voorzien. 

1834

De afschaffing van de slavernij betekent een grote streep door de rekening van Thomas Cook, die marktleider was in het aanbieden van goedkope massareizen. 

1841

Een 33-jarige nazaat van Thomas Cook – die toevallig ook Thomas Cook heette – zorgt voor een revolutie in het oude familiebedrijf door ook reizen aan te bieden aan de arbeidersklasse.

1865 

Het eerste reiskantoor van Thomas Cook in een commerciële winkelstraat in een grote stad, Fleet Street in Londen. Het eerste kantoor van vele.

1873

In 1873 biedt Thomas Cook de eerste wereldreis voor Engelse toeristen aan: per stoomschip, trein, stoomboot, paard en wagen gaat het naar Indië, China, Japan en Amerika terug naar Londen, in niet meer dan 80 dagen! Het verbluffende reisverslag wordt door Jules Verne te boek gesteld, die echter Thomas Cook jammerlijk vergeet te vermelden.

1944

Thomas Cook investeert in korte en vlotte overzetten over het Kanaal. De reizen, die door Cook Operation Overlord worden genoemd, zijn een enorm succes, met meer dan 3.000.000 inschrijvingen. Na afloop regent het echter klachten van reizigers over de harde landing. Thomas Cook zou er te weinig rekening mee hebben gehouden dat de Franse kust door Nazi-Duitsland bezet werd. De processen na afloop zorgen voor een eerste financiële kater voor Thomas Cook. 

1945

Na afloop van de oorlog komt Thomas Cook in nauwe schoentjes wanneer blijkt dat de reisorganisator ook in Duitsland actief was en van over heel Europa exclusieve treinreizen aanbood naar onder meer Dachau, Sobibor en Auschwitz-Birkenau.

1969

Thomas Cook zorgt voor een primeur wanneer het erin slaagt om mensen naar de maan te brengen. De reisleider komt echter in de problemen wanneer een latere reis met Apollo 13 bijna fataal afloopt. Voortaan zal NASA zelf de organisatie van ruimtereizen op zich nemen. 

1982

Thomas Cook ontdekt de Straat van Gibraltar, waardoor toeristenschepen niet helemaal rond Afrika moeten varen om resorts aan de Rode Zee te bereiken.

2015

De reisleider krijgt gevoelige klappen in het segment ‘reizen naar Europa’ door de concurrentie van talloze kleine reisagentschappen, die vooral online en via mobiele apps klanten vinden. Oneerlijke concurrentie, vindt Thomas Cook, die beweert dat deze bedrijfjes veelal niet over de vereiste vergunning, opleiding en veiligheidsvoorzieningen beschikken. Maar mensen uit Afrika en het Midden-Oosten blijken liever veel geld te betalen om hun gezin over te zetten in onveilige bootjes. YOLO!

2019

Het doek valt na lang onderhandelen over Thomas Cook. Het personeel krijgt nu van de aandeelhouders eindelijk lekker veel tijd om zelf ook eens op reis kunnen gaan.

6 reacties op "Thomas Cook failliet: een historisch overzicht"

  1. Jaja, de Raaskalderij kan dan wel heel smalend doen over de op apegapen liggende reisindustrie, zelf scheppen ze de poen. Een mens zou voor minder een heel geel hesje aandoen en naar de redactielokalen aan de Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen trekken om daar alles kort en klein te slagen.

    Beantwoorden.
      1. Kwaliteit kost nu eenmaal geld Karel. Ik heb trouwens je advertentie gezien en direkt gezien de interessante prijs 100.000 liter schuimrubber besteld. Ik moet nog nadenken wat ik er mee ga doen.

        Beantwoorden.

Laat een reactie achter