Vaticaan lanceert game: Pokemon God

KRAKAU – De Wereldjongerendagen lopen bijna op hun einde, maar op de valreep heeft Paus Franciscus er een nieuwe app voorgesteld die het tij helemaal moet keren voor de katholieke Kerk: ‘Pokemon God’ moet de jeugd van tegenwoordig massaal mobiliseren voor de zoektocht naar God.

God is overal: in de
God is overal: op de straten, op de pleinen, in de kruinen van de bomen, in de wolken.

Inspiratie haalde de kerkvorst bij Pokemon Go, een populaire game uit de Nintendostal waarin je in de echte wereld op zoek moet gaan naar virtuele figuurtjes. “Toen we de game voor het eerst speelden, vielen ons onmiddellijk de gelijkenissen met het katholicisme op”, verklaart E.H. Gregorio Allegri, senior software developer in Vatican Valley. “Ook het geloof is immers een vorm van augmented reality die draait rond de zoektocht naar een fictief figuurtje in de echte wereld.”

De ontwikkelaars moesten dan ook weinig aanpassen aan de engine van Pokemon Go om er een eigen variant op te maken. “‘Het grootste verschil met de originele game is dat je in Pokemon God maar naar één virtueel figuurtje moet zoeken, namelijk God”, aldus Allegri. “Maar dat figuurtje is overal. Op de straten, op de pleinen, in de kruinen van de bomen, in de wolken. In de glimlach van een kind.”

Schaarsgeklede vrouw met dikke loezen

Critici denken dan ook dat de game niet genoeg uitdaging bevat om hedendaagse jongeren voldoende aan te spreken. “Je hoeft niet echt je huis uit te komen om God te vinden, en je kunt Hem niet eens modden of upgraden”, weet tech-journalist Dominique Deckmyn (De Standaard) die de game al installeerde. “Nochtans wil elke gamer volgens mij de God kunnen samenstellen die het meest bij hem past. Een wijze Master Of The Universe, een wraaklustige God met superkrachten, of – waarom niet – een schaarsgekleede vrouw met dikke loezen. Nu blijft het al bij al een makkelijke zoektocht naar een lamme goedzak die niets doet. Saai.”

Nochtans is die keuze voor een God van Liefde geen toeval volgens Deckmyn. “De app wil een vredelievend antwoord bieden op de shooter ‘Pokufar Go’ die deze zomer in bètarelease op Europa is losgelaten door Islamitische Staat. Daarbij is het de bedoeling om op ongelovigen te jagen, maar die ongelovigen zijn helaas minder virtueel dan de god in wiens naam ze worden opgejaagd. In Pokemon God gaat het er veel minzamer aan toe, want de katholieken mikken op de jongste en meest onschuldige kinderen. Zoals ze wel eens vaker doen”, besluit de journalist.

Het modden en upgraden stiet dan weer op theologische bezwaren. “Je kunt God niet trainen zoals een Pokemon”, weerlegt Allegri. “Hij is immers volmaakt. Bovendien zijn wij van oordeel dat het vinden van God op zich waardevol genoeg is.”

Pokemon God is binnenkort beschikbaar voor iOS en voor Android in de app store.

 

3 reacties op "Vaticaan lanceert game: Pokemon God"

  1. datmoetjijdusnietweten · Bewerken

    ik heb ook gehoord dat de nmbs ook met zo een spel gaat komen, als er vertragingen of stakingen zijn dan kan je de trein zoeken met nmbs go, je krijgt de instructies om de trein te besturen en het spelletje is enkel beschikbaar wanneer er stakingen of vertragingen zijn, top idee, het is momenteel nog niet beschikbaar maar ze denken om het niet enkel op iOS en android te lanceren maar ook op windows phone, meer info heb ik helaas niet :(

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter