Dementerende Wouter Beke kant zich tegen euthanasie

LEOPOLDSBURG – Wouter Beke, de voorzitter van de Vlaamse christendemocraten, is aan het dementeren. Dat kwam aan het licht tijdens een vergelijkende studie van zijn eigen standpunten met de CD&V-ideologie van dertig jaar geleden.

Tijdens een congres over de kernwaarden van de CD&V sprak voorzitter Wouter Beke zich uit tegen euthanasie, zelfs indien het lijden ondraaglijk is. “God Zijn plan voor de mens omvat grote vreugde, maar ook grote pijn. Als overtuigde christenmensen vinden wij dat bijvoorbeeld mensen die dag in dag uit het gevoel krijgen in hun longblaasjes te zullen stikken maar niet zo kleinzerig moeten zijn. Maar ook kinderen met pijnlijke en zeldzame huidziektes kunnen niet vroeg genoeg leren dat een enkeltje richting het Paradijs een wel erg makkelijke oplossing is. Daarbij, zelf heb ik ook mijn nagel al eens te kort afgeknipt. Ben ik toen om de genade van een snelle, pijnloze dood gaan bedelen? Ik dacht het niet.” Daarmee lijkt Beke voluit in te zetten op de rigoureuze, katholieke moraal die hem is ingelepeld tijdens zijn pastorale jeugd in de provincie.

Ondraaglijk lijden

Experts zien daar de hand van een voortschrijdende hersenziekte in. “Wie dementeert, verliest regressief alle herinneringen aan meer recente gebeurtenissen”, weet Alzheimerspecialiste Christine Van Broeckhoven. “Het is dus heel normaal dat dementerenden opnieuw in de leefwereld van hun jeugd belanden. Wouter Beke lijkt me al erg ver gevorderd, als ik hoor wat hij tegenwoordig allemaal uitkraamt. Wellicht heeft hij zijn orthodoxe ideeën over ondraaglijk lijden opgepikt van op de kansel in het Leopoldsburg van de jaren zeventig. Mark my words: het duurt niet lang meer of hij stelt de abortuswetgeving in vraag. Ik denk dat hij vergeten is dat de samenleving sindsdien een stuk opener is geworden, en dat zijn partij nog slechts een bespottelijke 15 procent van de kiezers weet te bekoren.”

Intussen gaan bij CD&V steeds meer stemmen op om Beke aan de kant te schuiven. “De maatschappij is rijp voor een uitbreiding van de euthanasiewetgeving en ondertussen lijkt onze voorzitter steeds verder in het verleden te dwalen”, sakkert senator Rik Torfs. “We moeten met CD&V net inzetten op een versoepeling van de euthanasiewetgeving. Geef kinderen met het syndroom van Down, ADHD of gewoon een lelijke kop de kans om er vrijwillig uit te stappen. Veel ouders zijn daar vragende partij voor. ”

Chocomousse

Wouter Beke gaf alvast te kennen zijn eigen lijden zo lang mogelijk te willen rekken.  “Het is niet omdat ik dementeer, dat ik wilsonbekwaam zou zijn. Ik hou het vol tot mijn hersenen zo’n chocomousse zijn dat ik zelfs niet meer weet hoe ik moet slikken. Ik wil waardig, met opgeheven hoofd de hemel kunnen binnenwandelen en zeggen: ‘God, ik heb uw schepping met de bluts en de buil genomen, en ben uw genadeloze sadisme niet uit de weg gegaan zoals al die atheïstische lafaards.’”

Na deze tirade staarde de CD&V-voorzitter minutenlang voor zich, waarna hij schuimbekkend en in foetushouding om een frisco vroeg.

Eén reactie op "Dementerende Wouter Beke kant zich tegen euthanasie"

  1. ze moesten al die tsjeeven een spuitje geven al lang voordat ze zoo ne zever beginnen uitte kramen ik heb dat ooren zeggen van ne heelen slimmen professer kerkelijk regt en khad al veel langer moeten reageren

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter