Mechelse christenen draaien op voor Kerstmis

MECHELEN -In de nasleep van de beslissing van het Mechelse stadsbestuur om moslims mee te laten betalen voor de logistiek rond het Offerfeest, heeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) zich ook voorgenomen om de lokale christenen te laten opdraaien voor het Kerstfeest. De christelijke gemeenschap, een belangrijke meerderheid in de Maneblussersstad, reageert verbolgen.

Jeneverkramen kosten meer aan politie en stadswachten dan ze opbrengen, berekende Bart Somers. (Foto: Youtube)
Dronkelappen met kerstmutsen kosten stadswachten dan ze opbrengen, berekende Bart Somers. (Foto: Youtube)

“Zo’n kerstmarkt kost meer dan ze opbrengt”, berekende de burgemeester. “Door de aanwezigheid van diverse jeneverkramen moeten we extra agenten en stadswachten inzetten, en die kosten geld. Zeker op Kerstmis zelf, een officiële feestdag waarop agenten dubbel betaald moeten worden. Al die kerstverlichting in de winkelstraten betekent ook een serieuze meerkost op de energiefactuur, om nog maar te zwijgen van de gage voor de acteurs in de levende kerststal. Bovendien komen de mensen door de economische crisis eerder om gratis mee te genieten van de artificiële gezelligheid dan om het zoveelste houten postuurke te kopen waar ze niets mee kunnen doen.”

Die jaarlijkse meerkost, die vaak tot in de tienduizenden euro’s loopt, wil het stadsbestuur nu verhalen op de christelijke gemeenschap. “Kerstmis is een christelijk feest, maar de kosten ervan worden gedragen door alle Mechelaars”, argumenteert Somers. “Of je nu moslim, sikh, jood, atheïst of anders gezind bent, je betaalt mee, en dat vinden wij niet fair. Daarom vragen we de christenen om een kleine bijdrage te betalen voor de organisatie van het kerstfeest. Vijftien euro om de hele binnenstad gezellig te maken tijdens de donkerste wintermaand, dat is nu toch niet te veel gevraagd?”

Boycot

De christelijke gemeenschap is echter verbolgen en roept op tot een boycot van het kerstfeest. “Broeders en zusters, maak dit jaar geen adventskrans, koop geen kerstboom, stuur geen kaartjes naar familie en vrienden, en hang zeker geen idiote kerstman aan je gevel die zogezegd je raam inklimt”, foetert aartsbisschop Léonard, die zich als spreekbuis van de misnoegde katholieken opwerpt. “We zullen nog eens zien of het stadsbestuur voet bij stuk houdt als de omzet van de Ava en de Action drastisch de dieperik in gaat, of als de kalkoenboeren met hun stock blijven zitten.”

 

46 reacties op "Mechelse christenen draaien op voor Kerstmis"

   1. allee vooruit nog een kotteken bij oep den belastingbrief ik geraak er nu al nimmer wijs uit en daarbij as ik dan een kruisken zet dak da nie wil gaan de islamieters met mijn geld loopen en da wilt ne verstandiggen vlaaming toch nie zekers

    Beantwoorden.
 1. tis een schande met die politiekers!!! Altijd is er kerstfeest geweesd en nooit hebben de kristenen daarvoor moeten betale het is allemaal de schuld van die marrokane die nie wille werke en zoveel geld koste dat er niks meer overlbleift voor de kristene en wij maar werke en belastinge betale en wa krijgen we ervoor teruch? NIKS arm belgië

  Beantwoorden.
  1. Flupke,

   Er is ook altijd offerfeest geweest, maar dat zal zo een onwetende debiel als u waarschijnlijk niet weten.

   Het feit dat er nu overwogen wordt om de Christenen te laten betalen voor een kerstmarkt is een beslissing van de politiekers, daar hebben de Marokkanen niks mee te maken.

   In je reactie verwijs je naar de Marokkanen die niet willen werken en zoveel geld kosten?
   Ik betwijfel of jij werkt aangezien je nog niet eens deftig Nederlands kan schrijven laat staan een zinnige uitspraak doen.

   Doe je ogen open Flupke, het zijn niet enkel Marokkanen die niet werken maar het zijn altijd van die onwetende marginalen zoals jij die zo een opmerking kunnen maken.

   Ik stel voor dat je eerst een cursus Nederlands gaat volgen alvorens zo een tekst te schrijven die alleen maar uit fouten bestaat.

   Toch bedankt om ons Marokkanen zo hard te laten lachen met zo een uitspraken..

   Beantwoorden.
 2. We snappen wel hoe de auteur spot probeert te drijven met de beslissing om een vergoeding te vragen voor de georganiseerde slachtingen.
  Het is totaal verkeerd om dit te vergelijken met een feest als kerstmis dat tegenwoordig meer een algemeen cultureel verschijnsel is in Belgie dat gevierd wordt door een overwegend atheistische bevolking. Net zoals een feest zoals nieuwjaar dat door de meeste belgen onafhankelijk van geloof gevierd wordt.
  Dat ze hun 1 mei maar afstaan de moslims voor een nieuwe feestdag.

  Beantwoorden.
 3. Het multiculturele model heeft op lange termijn altijd gefaald in de geschiedenis. We zien ook vandaag hoe verschillende culturen/religieuze strekkingen elkaar afslachten in conflicten binnen landsgrenzen. Het beste is om steeds naar een mono cultuur te werken binnen 1 natie. Als men andere culturen en samenlevingsvormen wil ontmoeten kan men nog steeds reizen.

  Beantwoorden.
  1. Jij bent gewoon dom. Respecteer dan maar de vrouwenbesnijdenissen, eermoorden en homohaat van andere culturen in je multi-cultureel paradijs. Accepteer maar sharia wetgeving als alternatief voor die andere gemeenschappen in België.

   Mono-cultuur betekent niet dat er sprake is van isolatie of stilstand, het gaat hierbij om integratie en assimilatie van culturen.

   Beantwoorden.
 4. Ik ben niet gelovig maar hou zoals de meeste mensen wel van de kerstsfeer en vind het normaal dat elke vlaamse stad haar best doet om de stad te versieren ,ook o.a. daarvoor betalen we belastingen . Als ik nu een zelf versiering wil aanbrengen moet ik dat zelf betalen,het is dan ook normaal dat ze iets vragen als je wil slachten op de niet gangbare wijze,

  Beantwoorden.
 5. al die illegalen en al dat uitschot tussen de allochtone bevolking kosten ook handenvol geld. er is meer blauw op straat nodig etc etc…. kan dit ook op hen verhaald worden? opgelet, zonder inmenging van religie dus niet enkel gericht aan moslims!

  Beantwoorden.
 6. Ik zou maar wat graag betalen om kerstmarkten allerhande te laten verdwijnen, om een verbod uit te laten vaardigen op klauterende Kerstmannen en afzichtelijke kerstversiering en -verlichting overal te lande en vooral om kerkklokken op nachtelijke en vroegochtendlijke uren te doen zwijgen. Is dat ook een mogelijkheid?

  Maar anderzijds vind ik het verontrustend dat ik me eerst zal moeten laten ontdopen om niet mee op te draaien voor de kosten van een godsdienst waar ik me nooit vrijwillig of bewust bij heb aangesloten.

  Beantwoorden.
 7. Beste Tom – ik ben een overtuigde agnost en stiekem diep van binnen atheïst. Maar sta me toe er even op te wijzen dat wij in België tien feestdagen hebben, waarvan zes verkregen dankzij de vermaledijde katholieken.En dan tel ik daar nog niet eens de 52 zondagen bij.
  Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Feestdagen_in_Belgi%C3%AB

  Indien u over enige basiskennis van de islam zou beschikken, zou u weten dat hun feestdagen niet vast staan, maar ieder jaar zo’n dag of tien verschuiven afhankelijk van de stand van de maan. Zij hebben maar twee echte feestdagen (suikerfeest en offerfeest) tegenover de zes van de christenen. Alhoewel antiklerikaal, vind ik als democraat dat de 2e grootste godsdienst in ons land over dezelfde rechten (en plichten) zou mogen beschikken. Dit is zelfs redelijk eenvoudig op te lossen: maak de twee feestdagen die (bijna) altijd in een schoolvakantie vallen (Pasen en O-L-V Hemelvaart / 15 Augustus) facultatief: naargelang je geloofsovertuiging mag je die inwisselen met suikerfeest en offerfeest.

  Over de monocultuur: met alle respect, maar ons Vlaanderen heeft al haar historische rijkdom te danken aan de verschillende buitenlandse invloeden en – het moet gezegd – overheersingen. Geen Gent & Brugge zonder Frankrijk, geen Brusselse bloei zonder Spanje, geen aartsbisdom Mechelen zonder Oostenrijk. In onze genen zit al dit bloed (en dan vergeet ik de Romeinen en de Noormannen nog even,) – een beetje miss-verkiezing maakt dat pijlsnel duidelijk. Uiteindelijk zijn wij allemaal afstammelingen van die ene indo-Europeaanse stam waarvan een deel naar het noorden (en een ander deel naar andere oorden) is getrokken. Ja, een multiculturele maatschappij heeft zijn uitdagingen, zeker als daar religieus fanatisme bij komt kijken (wat het èchte gevaar is, en waarover de islam geen monopolie heeft – kijk maar naar de reli-nuts in de US.) U laat uitschijnen dat er enkel heil te halen valt uit een verregaande segregatie. Ik denk dat het verleden (Apartheid, anyone) al bewezen heeft dat dat niet werkt. Mono-cultuur gaat er van uit dat de eigen cultuur superieur is aan “de andere” – en in wezen dat de leden van die mono-cultuur betere mensen zijn dan andere. Waar dat uiteindelijk toe leid is omstandig bewezen in Auschwitz, Bergen-Belsen, Sobibor… recent helaas ook in Ruanda, Beslan, ex-Joegoslavië… en vandaag in Syrië. (de drie puntjes staan telkens voor de honderden andere voorbeelden.)

  Als mens hebt u een goed stel hersenen en het vermogen om onderscheid te maken tussen goed en kwaad toebedeeld gekregen. Ik hoop dat u daar in de nabije toekomst alsnog gebruik van maakt.

  Beantwoorden.
  1. Ivm die feestdagen stelt u voor wat ik ook voorstel: verander 1 (of meer) van de bestaande 10 officiële feestdagen aan een moslim feestdag. En voor mijn part is dat oa 1 mei, soit.
   In u 2de stuk snap je precies niet goed het verschil tussen mono-culturele en multiculturele samenleving. Bij een multiculturele samenleving worden -verschillende- etnische, godsdienstige, culturele gemeenschappen gedwongen samen te leven. Dit is iets anders als een monoculturele gemeenschap waar natuurlijk historisch gezien verschillende culturele invloeden hun stempel hebben gezet en die op zich niet stil hoeft te staan.
   Ik heb geen probleem met naar een pizzeria of chinees te gaan. Of om lekkernijen van het suikerfeest te eten. Of om naar de mac donalds te gaan.
   Het wordt een probleem als vrouwen uit bepaalde gemeenschappen verplicht worden iemand te huwen binnen hun eigen gemeenschap. Wanneer je door groepen gediscrimineerd wordt als je niet hetzelfde geloof aanhangt en op straat als “hoer” uitgescholden wordt. Wanneer er op school / hogeschool / universiteit groepjes in je klas ontstaan waar je bij afstuderen nog -nooit- mee gesproken hebt omdat je uit een andere gemeenschap komt en er niet bij hoort.
   De multiculturele samenleving is een droom die altijd tot een nachtmerrie zal uitdraaien. Een nachtmerrie van Joden en Nazis, Hutus en Tutsis, Moslims en Christenen, salafisten en extremisten, … Mensen moeten integreren in één maatschappij waarbij de cultuur van deze maatschappij natuurlijk nooit stilstaat en blijft evolueren, maar het zou idealiter wel 1 gemeenschap moeten zijn en niet naast elkaar levende gemeenschappen.
   Ik hoop dat u begrijpt dat segregatie in het verleden steeds tot burgeroorlogen heeft geleid en dat een multiculturele samenleving precies dat is.
   Daarom: geen religieuse symbolen in openbare functies, behouden van de scheiding van kerk en staat, geen lichamelijke verminkingen toestaan bij kinderen (besnijden bij meisjes of jongens) en wat u misschien weer controversieel gaat vinden: het verbieden van godsdienstlessen aan kinderen. Het opleggen van dogma’s aan kinderen is een verkrachting van de geest.

   Beantwoorden.
  2. Als ik je bericht een tweede keer lees, zie ik hoe je het gewoon niet wil snappen, je wil gewoon mijn argumenten negeren en aanvallen.
   Syrië, nazi-duitsland, ruanda ,… monoculturen noemen is gewoon lachwekkend. Het zijn net de verschillende culturen in die landen die op een gegeven moment niet meer in de hand waren te houden. Mocht er sprake zijn van een monocultuur dan was een burgeroorlog of genocide gewoon onmogelijk.

   Beantwoorden.
   1. Bovenstaande reactie is bedoeld voor Hans.

    Mijnheer Tom mag zijn kennis over religies wat mij betreft wat verruimen, want veel juistheid bevatten zijn uitspraken daarover niet. Ook mag hij wat meer praten met mensen (liefst representatieve mensen) die een bepaalde religie of gedachtegoed aanhangen.

    Ps: Ik stel me als kandidaat.

    Beantwoorden.
    1. Ik krijg er rillingen van als iemand verklaart een bepaald gedachtengoed aan te hangen. Probeer eens voor jezelf uit te maken hoe je wil leven in plaats van allerlei dogma’s te aanvaarden.

     Van een overtuigde atheïst.

     Beantwoorden.
  3. (Om de ontdekking van een dubbele reactie te ontduiken staat dit hierbij.)

   “Ik denk dat een groot aantal Belgische burgers dezelfde mening deelt. Overigens geeft uw reactie blijk van veel kennis, realistische ingesteldheid en logica.”

   Beantwoorden.
  4. Leg dat maar uit aan de moslims.
   Die willen ALLE ongelovigen dood. dwz zij beschouwen ongelovig als je niet in de islam geloofd. Doe daar uw verhaal tegen en je zal zien dat ze u nooit zullen respecteren.

   Beantwoorden.
 8. het is ver gekomen, dat we als meerderheid zelf moeten opdraaien voor de kosten rond kerstmis en nieuwjaar. Mr de burgemeester heb je al eens gedacht aan de plaatselijke middenstand, je zou moeten beter weten dan wie ook, als liberaal, die voor de handeldrijvende opkomt, dat kerstmis en nieuwjaar één de van de drukste periodes zijn voor de plaatselijke middenstand.
  ten tweede, ik dacht dat in de grondwet de christelijke geloofsgemeenschap een erkende godsdienst was! Ten derde, als regerende partij, zowel plaatselijk als nationaal zou je beter eens goed nadenken, misschien ben je wel goed bezig met slechte publiciteit die ten voordele kan komen van de Nva??????????????????????????????????????????????

  Beantwoorden.
 9. twas te peinzen eerst den os en den ezel afschaffen en nu kestdag helegans weer een streek van de sossen da zietge zoo en van de groen want die willen nie datter nog kestbomen afgekapt worden en kalekoenen de kop afkappen mogen we ook al nie meer en dat is pertang plezant

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter