Onderzoeksrechter Wim De Troy neemt VRT-archief in beslag

BRUSSEL – Een opmerkelijke getuigenis in Reyers Laat heeft Jos Ghysen in slechte papieren gebracht.  Kris Smet bracht immers aan het licht dat het voormalige VRT-icoon zijn assistente Ireen Houben jarenlang seksueel heeft geïntimideerd. Onmiddellijk daarna vaardigde het Brusselse parket een huiszoekingsbevel uit om het omvangrijke VRT-archief te scannen op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mogelijk is de zaak-Houben slechts het topje van de ijsberg.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft voormalig onderzoeksrechter Wim De Troy gevraagd om opnieuw bij het Brusselse parket aan de slag te gaan, zodat de klachten verder onderzocht kunnen worden. De gevierde magistraat maakte naam door eerder het archief van het Bisdom uit te pluizen, en heeft dus een bijzondere neus voor seksueel grensoverschrijdende feiten.

De slechte papieren waarin Jos Ghysen momenteel zit (Foto: Jiří Sedláček)
De slechte papieren waarin Jos Ghysen momenteel zit (Foto: Jiří Sedláček)

In een eerste wapenfeit heeft De Troy alvast de mastertapes van alle radio- en tv-programma’s van vóór 1991 (het jaar waarin Ghysen op pensioen ging) laten opvragen. “Veel titels van oude Jos Ghysen-producties doen het ergste vermoeden. Mijn agenten hebben net een aantal spoelen van onder het stof gehaald waar met viltstift ‘Te Bed Of Niet Te Bed’ op staat geschreven, en we vrezen dat er in de dozen van ‘De Melkbrigade’ onnoemelijk veel smeerlapperij zal zitten. Volgens kroongetuige Ireen Houben moeten onze speurders zich bovendien voorbereiden op erg ruw materiaal op de tapes van ‘Het Schurend Scharniertje. Ook hebben we een internationaal aanhoudingsbevel laten uitvaardigen tegen een zekere Ardoewaan. Je weet maar nooit.”

Spel Zonder Grenzen

Mogelijk hebben nog tal van andere VRT-coryfeeën zich schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo bevestigt oud-collega Paula Semer alvast dat ze gedwongen werd om mee te werken met enkele zeer twijfelachtige producties. “Wist ik veel wat ze bedoelden met ‘Spel Zonder Grenzen’”, snikt de voormalige omroepster. “En toen ik daaraan had meegewerkt, begon Cas (Goossens, nvdr.) me te chanteren. Hij mompelde iets à la ‘Keer u maar’, maar toen ik dat weigerde kwam hij met Jeannine Bisschops op de proppen en moest ik plots het programma ‘Kijk en Kook’ gaan presenteren. Dat was toch het enige waar ik goed voor was, zei hij.”

Postbus XXX

Vast staat alleszins dat het seksueel grensoverschrijdend gedrag op de openbare omroep zich niet tot de generatie van Ghysen beperkte. “Producties als ‘Hoger, lager’, ‘Meester, hij begint weer’ en vooral ‘Postbus XXX’ doen ons besluiten dat de seksuele intimidaties ook eind jaren tachtig en begin jaren negentig nog doorgingen”, aldus De Troy. “Ik vrees zelfs dat ook de programma’s voor de allerkleinsten wel eens een vreselijke smet zouden kunnen dragen. Maar u kan er van op aan, dit keer graven we tot op het bot. Van ‘Alfred Jodokus Kwak’ tot ‘Ketnet Kingsize’, en van ‘De Intrede van de Sint’ tot ‘Piet Piraat’. Van onze kinderprogramma’s moeten ze afblijven!”

 

Eén reactie op "Onderzoeksrechter Wim De Troy neemt VRT-archief in beslag"

Laat een reactie achter