CGKR opent dossier tegen eigen directeur

BRUSSEL – Na diverse klachten gaat het Centrum Voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) onderzoeken of de familienaam van hun directeur – Jozef De Witte – wel strookt met de eigen beginselverklaring. De Witte wil echter van geen wijken weten. 

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Het was Jan Janssens, nota bene een ex-medewerker van het Centrum zelf, die de kat de bel aanbond. Janssens solliciteerde ooit voor de functie van woordvoerder bij het CGKR. “Eigenlijk hebben we jaren geleden misschien een foute keuze gemaakt door meneer De Witte alle media-optredens toe te vertrouwen. Ik heb vaak de wenkbrauwen gefronst wanneer ik zinnetjes tegenkwam in de krant zoals ‘De Witte domineerde het debat’ of ‘De Witte wil echter van geen wijken weten’. Zo wordt eens te meer het cliché van de dominante blanke bevestigd. Bovendien is de familienaam De Witte discriminerend ten opzichte van familienamen die minder voorkomen in de maatschappij,  zoals Swarts, Debruyn of Van Neegheren.

Mogelijke oplossingen voor het euvel zijn het aanstellen van een nieuwe directeur om het evenwicht te herstellen. Men denkt bijvoorbeeld aan een duobaan, waarbij De Witte de functie samen met de Belgisch-Congolese Dieumerci N’Bokeméchoco zou uitvoeren. N’Bokeméchoco geniet grote bekendheid als activist en ijvert al jaren voor positieve discriminatie ten opzichte van minderheidsfamilienamen in de maatschappij. Maar net daardoor vrezen critici dat met een aanstelling van N’Bokémechoco neutralere familienamen zoals Smidt, Pieters of Van den Bergh niet meer aan de bak zullen komen.

De Bleeckere

Een oplossing die iets minder radicaal ingrijpt in de statuten van het CGKR zou een naamswijziging van Jozef De Witte zelf betreffen. De directeur zou dan kunnen kiezen tussen enkele neutralere achternamen, zoals Blanckofswarts, De Beige of Mulatto om tegemoet te komen aan de eis tot maatschappelijke neutraliteit. Insiders verwachten echter dat hij niet op de naamswijziging zal ingaan, aangezien de familienaam De Witte al generaties meegaat. Zoiets zet je niet in een, twee, drie overboord.

Discriminerende familienamen liggen wel vaker onder vuur. Overmorgen behandelt het Centrum ook een klacht tegen Frank De Bleeckere. Mogelijk zal het CGKR oproepen om de scheidsrechter voortaan steeds van het epitheton ‘vuile zwarte’ te voorzien om het maatschappelijke evenwicht te herstellen.

Laat een reactie achter