Indonesische Miss World bant bikini

JAKARTA – Miss World zal dit jaar niet in bikini maar in sarong moeten defileren. De verkiezing vindt dit jaar plaats in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Het besluit werd volgens de organisatoren genomen om de lokale bevolking niet tegen de borst te stuiten.

Miss World vervangt het traditionele défilé in bikini in een sarongparade.
Miss World vervangt het traditionele défilé in bikini in een sarongparade.

De afschaffing van het bikinidéfilé is echter niet de enige aanpassing in de show. Zo vervalt ook de traditionele vragenronde, waarin gepeild wordt naar de ambities en meningen van de kandidates. “Geef toe, dat leverde toch nooit veel op”, snuift lokale organisator Amaywadehn Mèmè, zelf ook een vrome moslim. “Dat hoeft zelfs nauwelijks te verbazen, aangezien vrouwen sowieso weinig tot geen ambities of meningen hebben.”

Nu het défilé en de vragenronde wegvallen, voegt de organisatie ook opdrachten toe. “Het is en blijft een beauty pageant”, verklaart Mèmè, “dus we beoordelen de kandidates welzeker nog op schoonheid. Maar waar dat bikinidéfilé toch erg fel de nadruk legde op taille, heupen en borsten, willen wij met het sarongdéfilé nagaan wie het mooist een sarong kan dragen. Want dat is ook belangrijk, nietwaar? Een sarong draag je vaker dan een bikini.”

Zwijgzaam incasseren

De vragenronde maakt dan weer plaats voor een urenlange lezing van een oude geestelijke. “Twee vliegen in één klap”, vertelt Mèmè enthousiast. “Ten eerste is het stukken interessanter om naar een man te luisteren dan naar een aantal jonge vrouwen, maar ten tweede: in deze ronde kunnen we pas echt zien hoe goed de kandidates zwijgzaam kunnen incasseren. En omdat we ervoor gezorgd hebben dat zijn sermoen de geneugten van het baren van een zoon behandelt, steken ze er misschien nog iets van op ook.”

In de finale ten slotte moeten de kandidates op het podium plaatsnemen op allerhande geometrische figuren: een driehoek, een bol, een vierkant, enzovoort. De bedoeling is dat ze uit een lijst kunnen kiezen op welke figuur ze zich juist bevinden. Zo wil de organisatie zich er op empirische wijze van vergewissen of de kandidates hun plaats wel kennen.

“In het zeer onwaarschijnlijke scenario dat alle kandidates slim genoeg zijn om de juiste geometrische figuur te kiezen, wint iedereen natuurlijk”, geeft Mèmè toe. “De hoofdprijs is niet min: onze sponsor, sjeik Yerbouti, heeft al gezegd dat hij gerust alle winnaressen en twee of meer eredames wil huwen. Die kandidates hoeven voor de rest van hun leven niet meer te werken, en zullen baden in ongekende luxe. Voor een vrouw is dat toch ongeveer het hoogste wat er te bereiken valt, geef toe.”

Eén reactie op "Indonesische Miss World bant bikini"

Laat een reactie achter