FOD Financiën verkoopt krasloten

BRUSSEL – Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kondigde gisteren in een persconferentie aan dat de Belgische overheid vanaf december krasloten zal gaan verkopen. De opbrengst daarvan moet helpen om de begroting voor volgend jaar in evenwicht te krijgen. Opmerkelijk is dat de krasloten niet enkel fiscaal voordeel kunnen opleveren, maar ook ernstig verlies.

Steven Vanackere: 'We moeten evolueren van een graaicultuur naar een gokcultuur' (Copyright by World Economic Forum)
Steven Vanackere: ‘We moeten evolueren van een graaicultuur naar een gokcultuur’ (Copyright by World Economic Forum)

Zita Presto, woordvoerster van de Nationale Loterij, licht toe hoe het systeem in elkaar zit: “Dat zit zo; je kan bij een boekhouder in jouw buurt krasloten van onze federale overheidsdienst kopen. Die lotjes kosten vijf euro per stuk; op zich een vriendenprijs.  Middels een eenvoudig maar leuk vier-op-een-rij-spelletje kan je fiscale voordelen winnen. Die kunnen oplopen tot maar liefst vijftien procent extra belastingvermindering voor het lopende boekjaar. Om het extra spannend te maken, en ook wel om ons land niet helemaal financieel te torpederen, kan je –in tegenstelling tot bij andere krasloten- bij dit spelletje ook geld verliezen. Als je pech hebt, wat bij kansspelen nu eenmaal soms helaas gebeurt, moet je tot tien procent belastingen bijbetalen. Niet iedereen kan immers een winnaar zijn in onze welvaartsstaat, he mijnheer.”

“Spannend en plezant”

Ook andere overheidsdiensten zien veel heil in het kraslotensysteem. Zo overweegt de FOD Buitenlandse Zaken om de complexe inburgerings-  en uitwijzingsprocedures te vervangen door een veel sneller en duidelijker systeem van krasloten. “Op die manier wordt inwijken en uit ons land gezet worden tenminste toch nog een beetje spannend en plezant”, verduidelijkte staatssecretaris voor Asiel & Migratie Maggie De Block nog.

4 reacties op "FOD Financiën verkoopt krasloten"

  1. zo grappig, dan klik ik op het artikel en kom ik uit bij reclame van Staples.be bovenaan de pagina. Reclame voor Staples Be, die vertrekken uit Belgie en gooien 219 werknemers aan de deur

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter