Schotten kiezen vandaag in welke natie soevereniteit te verliezen aan Europa

EDINBURGH – Een historische dag voor het -voorlopig nog Verenigd- Koninkrijk. De Schotten kiezen vandaag in een referendum binnen welke staat ze geleidelijk steeds meer macht zullen afstaan aan de Europese Unie.

Het wordt een beslissende dag voor de 307 jaar oude unie tussen Engeland en Schotland. De Schotse premier Alex Salmond, die een sterke campagne heeft geleid om te stemmen voor onafhankelijkheid, klonk vanmorgen alvast bijzonder zelfzeker. ‘Vandaag is de dag. Vandaag kiest Schotland of we ons belastinggeld via het Verenigd Koninkrijk of rechtstreeks via Schotland naar Brussel zullen zien gaan. Het is enorm belangrijk voor Schotland om een onafhankelijke, soevereine staat te vormen waarin we steeds meer bevoegdheden en financiën zullen overdragen aan de Europese Unie. Het is tijd om onze Schotse identiteit los te rukken van Engeland, en haar verder te laten verwateren binnen het kader van de steeds verder gaande Europese integratie.’

Vandaag beslissen de Schotten of ze hun belastinggeld rechtstreeks naar Brussel willen zien gaan

Schotland is traditioneel meer Europees gezind dan Engeland. Het valt dan ook te verwachten dat een stem voor onafhankelijkheid de Schotse soevereiniteit sneller zal doen oplossen in de grote Moloch die Europa is dan wanneer Schotland bij het traditioneel eurosceptische Engeland blijft. Toch is ook binnen de Europese Unie is de sfeer gespannen. Als Schotland kiest voor onafhankelijkheid, is het bijzonder onduidelijk hoe het land verder moet binnen Europa. Alleszins zal Schotland een aanvraag tot toetreding moeten doen. Volgens het ja-kamp zou EU-lidmaatschap slechts een formaliteit moeten zijn, maar volgens experten zou het wel eens erg lang kunnen duren alvorens de Schotten weer hun concept van nationale soevereiniteit zullen zien verdampen ten voordele van het grote Europese project.

Samen autonomie opgeven’

In een emotionele toespraak eerder deze week riep de Britse premier David Cameron op om de unie tussen de landen te behouden. ‘Mijn hart breekt bij onafhankelijkheid. Laat ons samen onze autonomie opgeven en geleidelijk aan opgeslokt worden door een steeds groter en onoverzichtelijk wordend Europa.’ In een poging de twijfelaars te paaien, hield Cameron de Schotten meer zeggenschap voor binnen het Verenigd Koninkrijk. ‘Als je stemt om in onze familie van naties te blijven, zet je een zeer snelle en zeer gefundeerde stap om er zeker van te zijn dat Schotland zelfs nog meer macht krijgt om binnen het Verenigd Koninkrijk zelf te bepalen hoe men zijn autonomie zal laten ondermijnen door Europa,’ klonk het.

Vanavond worden de eerste exit-polls verwacht, maar het zou tot morgen kunnen duren wanneer het definitieve resultaat bekend is. De Raaskalderij houdt u verder op de hoogte.

3 reacties op "Schotten kiezen vandaag in welke natie soevereniteit te verliezen aan Europa"

 1. Johnny Cash : a Croft in Clachan/The Ballad of Rob Mc Dunn. Mijn Ghanese vriendin zegt dan zo van dat ze al sinds 1957 onafhankelijk is. 6 Maart. We hebben het daarover eigenlijk nog nooit gehad. Doch nu wil ik OOK onafhankelijk zijn.

  Of een joint-adventure aangaan met Ghana zonder dat Kissinger het weet. Een interraciale gemeenschap van KOLEN en STAAL. Financieel gezien staan ze er beter voor dan wij. En emotioneel ook. En huilen doet ze nooit. Wel mij bvb op mijn kop slaan.

  Stanley probeerde Livingstoned over te halen om naar de kust terug te keren om proviand EN EEN NIEUW GEBIT te gaan halen. Maar Livingstoned weigerde. Ik zou dat ook doen. GA ER ZELF ACHTER! Alleen is ‘m daarna zoek geraakt en zijn ingewanden liggen onder een boom begraven. Krijg het maar voor.

  Beantwoorden.
 2. Vlaanderen en Wallonië gaan gewoon heel naturel onafhankelijk worden omdat het trachten ineenknutselen van een nationale regering erg hard werken lijkt te zijn. Omdat ze er nooit over eens raken wie de koe krijgt wie de geit. Daar zitten die nachtenlang over te zeuren. Allez jarenlang soms. Nu zijn ze alweer twee weken bezig met de nieuwe wet op de hoerenloperij. In plaats van gewoon de gaten die er zijn te dichten.

  Als je ze laat bezig zijn moet je straks op de fiets naar het werk tot je doodvalt. Terwijl je hamburgers met wormen moet vreten eerst maar 6% want de mensen moeten dat gewoon worden. Zo zitten ze ook alsmaar meer alcohol in de benzine te kappen. En water in het bier.

  Terwijl er ik weet niet hoeveel machines zijn om het werk te doen zouden mensen alsmaar langer moeten werken. Nu moeten de postbodes ook al naar gestolen fietsen op zoek.

  Denk je dat ze in de Delhaizes in Wallonië MEER wormen gaan versleten krijgen dan bvb in Limburg of Antwerpen? De mensen moeten geen wormen hebben. Ze gaan ermee blijven zitten en dan de wormen in de spaghettisaus mikken. Daarom ga ik de Delhaize vermijden.
  Ik denk dat er wel meer zijn die dat gaan doen.

  Vooral allochtonen zo te zien. Mensen komen niet naar hier om wormen te vreten. Gelukkig.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter