Vaticaan versoepelt condoomstandpunt

VATICAANSTAD – In het vandaag te verschijnen boek ‘Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times zou paus Benedictus XVI het gebruik van het condoom goedkeuren in bepaalde gevallen. Daarmee komt een einde aan het rigoureuze ‘njet’ dat het religieuze instituut nu reeds gedurende enkele millennia hanteert inzake contraceptiva.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Dit koppel is overtuigd katholiek en gebruikt dan ook geen condooms. (Foto: Flickr)
Dit koppel is overtuigd katholiek en gebruikt dan ook geen condooms. (Foto: Flickr)

Het nieuws van de pauselijke goedkeuring lekte dit weekend al uit. Meteen na de aankondiging vulden de straten zich met dolblije katholieken die zich tot in de vroege uurtjes overgaven aan beschermde geslachtsgemeenschap. Ook Harry D. uit Assenede (56) nam deel aan de feestelijke orgie. “Ik wachtte al jaren op groen licht vanuit Vaticaanstad”, getuigt de geile gelovige. “Ik hou erg van coïtus, maar ik heb hoegenaamd geen kinderwens en mijn vrouw zit nog niet in haar menopauze. Telkens als we de ‘kasbah rockten’ (knipoogt), was het dus bang afwachten of er negen maanden later geen vervelend bijproduct van zou komen. Maar ja, als katholiek geloof ik heilig in de onfeilbaarheid van de paus, dus als hij zegt ‘nee’, dan is het ‘nee’. Na onze Kwinten zijn we gewoon gestopt met vrijen.”

Harry’s zoon Kwinten, de jongste van negen, is intussen 24 jaar oud. “Wij hebben meer dan 20 jaar op onze kin moeten kloppen”, mokt ook Harry’s vrouw Rita. “Nu Harry met condoom mag vrijen hoeven we echter niet meer te kiezen tussen eeuwige hel en verdoemenis of dat spreekwoordelijke mondje meer.”

Niet enkel katholieken zonder kinderwens sprongen dit weekend een gat in de lucht: ook een groot aantal jonge gelovigen kan sinds enkele dagen eindelijk proeven van de geneugten van de geslachtsdaad zonder daar een rozenkrans voor te moeten bidden of te moeten vrezen voor een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Bij de enthousiast vrijende menigte bevond zich dan ook een flink aantal jongeren uit katholieke jeugdbewegingen zoals de KSA, de VKSJ, of de KAJ. Hun zielenheil is echter niet gegarandeerd, aangezien de meesten onder hen niet in de echt verbonden zijn.

‘Rerum Komklarum’

De paus heeft al laten weten “dat hij het allemaal zo niet bedoeld had”.

Maar ook Harry D., Rita S. en bij uitbreiding alle gehuwde katholieken die het dit weekend met condoom deden, zouden er in het hiernamaals wel eens minder goedkoop vanaf kunnen komen dan eerst gedacht. Ten gevolge van de wereldwijde eruptie van erotische interactie tussen katholieken heeft Benedictus XVI immers een communiqué verspreid waarin hij waarschuwt dat zijn standpunt inzake contraceptie dan wel versoepeld is, maar dat condoomgebruik toch gelimiteerd blijft tot een aantal heel specifieke seksuele contexten. In de encycliek (die bij grapjurken van diverse pluimage reeds geboekstaafd staat als Rerum Komklarum, nvdr.) verordent de kerkvader dat condoomgebruik tot nader order enkel geoorloofd blijft “voor mannelijke prostitués, celibatairen, bepaalde clownacts tijdens vrijgezellenavonden, in een straal van 100 meter rond het Grootseminarie te Brugge, en uiteraard in de pastorale relatie”.

Laat een reactie achter