Door de nationale staking staat hier vandaag geen wervende titel

LOVENJOEL – Vandaag kunt u op De Raaskalderij geen artikel lezen. Dit komt omdat De Raaskalderij solidair is met de nationale stakingsactie van zes november.

dR_404 not found
Waar normaal gezien een krachtige illustratie zou hebben gestaan, krijgt u vandaag enkel een leeg vak te zien. Als er iets is wat de redactie op een dag als vandaag vertikt om te doen, dan is het wel foto’s uploaden en er spitsvondige onderschriften bij verzinnen.

Aangezien niemand op de redactie van De Raaskalderij vandaag van plan is om ook maar één letter op papier te zetten, kunt u hier op dit moment niets lezen. Wel kunt u terecht in onze archieven om enkele vorige artikels te herlezen. In veel gevallen zijn ze nog steeds brandend actueel. Normaal zouden we hier dan ook enkele hyperlinks voorzien naar de betreffende artikelen, maar vandaag zoekt u het zelf maar uit. De schuld daarvoor moet u niet bij ons zoeken, maar bij de besparingsplannen van de regering.

Ook in een tweede paragraaf heeft de redactie vandaag geen zin. Daarmee wil De Raaskalderij een krachtig symbool stellen tegenover de regering-Michel I. Op geen enkele manier willen we vandaag een poot verzetten of inkt laten vloeien. Die absolute schrijfstilte moet dienen om ons ongenoegen kenbaar te maken over de ideologisch gekleurde besparingen van de huidige regering. We doen vandaag dus niet mee aan de dagelijkse mallemolen, trekken er even de stekker uit en weigeren onze anders geestige maatschappijkritiek vandaag wereldkundig te maken. Geenszins hebben we de intentie om vandaag content online te plaatsen, en diengevolge valt er noppes te beleven op onze website. Vandaag geven we het woord aan de stilte. Aan de leegte. Aan het zwijgen. Niet uit luiheid maar uit idealisme knutselen we heden geen witty woordenbrij. Van ons zal u vandaag geen nieuws, humor of wat dan ook te lezen krijgen.

Vlijmscherp

Wie dacht hier vandaag nog een vlijmscherp stuk over de vakbonden en de betoging of de besparingen van de regering terug te kunnen vinden, komt sowieso bedrogen uit. Wij hebben absoluut geen enkele intentie om vandaag te werken. We zitten hier en we doen eenvoudigweg niets. We raken onze schier weggesleten toetsenborden niet eens aan, werpen geen blik op de automatische spelcontrole, en vooral we hullen ons in een lexicale geheelonthouding. Als anderen rustig willen doorpennen, ons niet gelaten, maar wij zien daar voor deze ene keer helemaal en radicaal van af. We zullen vandaag geen enkele kans onbenut laten om er het zwijgen toe te doen. Ook al moeten we ons inhouden, u krijgt vandaag simpelweg niets te lezen. In plaats daarvan kijgt u nog een random paragraaf uit Karl Marx’ magnum opus Das Kapital te lezen. Zoals u al door had, is schrijven vandaag voor ons uit den boze, maar copy-pasten lukt nog net.

De consequente aanhangers van de illusie dat de meerwaarde voortvloeit uit een nominale prijsverhoging of uit het voorrecht van de verkopers de waar te duur te mogen verkopen, veronderstellen dus een klasse, die slechts koopt zonder te verkopen, dus ook consumeert zonder te produceren. In het stadium, waar we nu met onze uiteenzettingen zijn gekomen, de eenvoudige warencirculatie, is voor het bestaan van een dergelijke klasse nog geen verklaring te geven. Maar laat ons hierop vooruitlopen. Het geld, waarmee een dergelijke klasse steeds weer koopt, moet haar even voortdurend zonder ruil, voor niets, op basis van een of andere titel van recht of geweld van de zijde van de warenbezitters weer toevloeien. Het verkopen van waren aan deze klasse boven de waarde komt er op neer dat men het geld, dat voor niets werd gegeven, weer gedeeltelijk terugkaapt. Zo betaalden de steden in Klein-Azië een jaarlijkse schatting aan het oude Rome. Met dit geld kocht Rome waren van hen en deze waren werden te duur gekocht. De bewoners van Klein-Azië bedrogen de Romeinen doordat ze de veroveraars een deel van de schatting langs de weg van de handel weer aftroggelden, maar toch bleven de bewoners van Klein-Azië de bedrogenen: hun waren werden toch met hun eigen geld betaald. Dit is dus niet een methode van verrijking of van vorming van meerwaarde.

Tot slot kunt u hier vandaag uitzonderlijk geen grappige uitsmijter lezen. Wij hopen daarmee het patronaat in het hart te treffen.

13 reacties op "Door de nationale staking staat hier vandaag geen wervende titel"

 1. Als het zo zit, vertik ik het om hier vandaag, in het kader van het algemeen protest, een grappige reactie te plaatsen. Jullie zoeken het zelf maar uit, ik ga mij niet moe maken met te doen alsof ik denk dat jullie artikels echt zijn, en zo nog hilarischere reacties probeer los te weken. Trekt aalen oebel.

  Beantwoorden.
 2. Verwacht van onze redactie vandaag ook niet dat we zullen reageren op eventuele serieuze en/of guitige lezersreacties op dit artikel. Wij blijven vandaag weg van alle vormen van journalistiek, geschreven, gesproken, via klassieke en via nieuwe media. Tevens willen we onze lezers dan ook ten stélligste ontmoedigen reacties achter te laten, en dit artikel massaal te delen via Facebook, Twitter, of andere sociale mediakanalen, ook al kan het met één druk op de knop. U heeft wel iets beters te doen. Betogen voor een socialere, rechtvaardigere en betere samenleving, bijvoorbeeld.

  Beantwoorden.
 3. Helaas is betogen voor mij ONMOGELIJK.
  Stel, en ik zeg STEL, dat ik zou betogen of staken, dan zal het bedrijf ontdekken dat alles blijft werken en dat de productiviteit waarschijnlijk zal stijgen. Minder uitgaven voor meer productiviteit? Zoiets wil niemand toch op zijn geweten hebben? NIEMAND.
  (Bij het schrijven van deze reactie werden enkel ‘Echte HLN hoofdletters’ gebruikt)

  Beantwoorden.
  1. Beste Dart,

   Dan bent u vast een manager!

   (HLN toetsenbord wordt ingeplugd…)

   en als er een soort profiteurs is dan zijn dan managers ik heb er hier ook op men werk en die steke gene poot uit maar als tis om bonusse te kreigen dan staan ze ter me hun pollekes open nooti omzien naar de kleine man altijd hun eige zaken vullen just geleik de polletiekers allemaal dezelfde en wij maar werken en wannere gaan wij op pensoen kunne gaan nooit zeker???? ARM BELZIEK!!!!

   (HLN toetsenbord terug uit…)

   Met vriendelijke groeten,
   Kenneth K.

   Beantwoorden.
   1. Kenneth,
    Manager, wat een mooie omschrijving voor mijn job.
    Mag ik je vragen waar je dat HLN keyboard gekocht hebt? Bij ons moeten we steeds ‘Willy Van Den Technischen Dienst’ bellen om de HLN modus aan- en af te schakelen. Mooie uitvinding ,en -katsjing BONUS!- alweer een productiviteitsstijging.
    En dat komt me goed uit, want Willy is toch een asshole.
    Dart.

    Beantwoorden.
    1. Beste Dart,

     Er zijn twee versies beschikbaar, één voor Mac en één voor Windows.
     Dit is de vergelijkende test:
     (Mac HLN Activated)
     Dit toetsenbord is gewoon GEWELDIG, het is het ENIGE dat fatsoenlijk werkt, gewoon omdat het één ecosysteem is waarin alle toestellen van Apple gewoon werken. It Just Works! Leve Steve Jobs!
     (Windows HLN Activated)
     Dat Mac keyboard is voor dikke LOSERS, Apple fanboys met te veel geld die hersenloos alles kopen wat Apple uitbrengt, dikke brol. In Windows bestaat dat al lang. Die zijn nu ik-weet-niet-hoe euforisch met dingen die eigenlijk al jaren bestaan. Achterlijke é@#*% (Blue Screen, Windows keyboard Deactivated)

     Het windows toetsenbord is overal te koop voor 25€, updates aan 60€, levensduur ongeveer 20 jaar, maar bij volgende windows versie reeds te traag geworden.
     Het Mac toetsenbord is enkel in de Apple Stores te koop, voor slechts 399€. Uitleg wordt verder verschaft door een hipster in de store. Levensduur ook 20 jaar, en blijft nog minstens 5 OS-updates goed werken. (je wordt wel als een dikke loser beschouwd als je niet steeds de nieuwste versie hebt en je koopt uiteindelijk toch alleen maar Apple dingen om hip te zijn)

     Asshole Willy (bedenk hierbij ook de melodie van Mustang Sally, en je bent voor een hele dag vertrokken) zal voortaan een zee van tijd hebben om zelf zijn gal te spuwen op HLN.

     Kenneth K.

     Beantwoorden.
 4. Zeer teleurstellend dat de redactie meent op deze manier solidair te zijn.

  In het verenigde Europa wordt duidelijk geen rekening gehouden met noorderburen die hoegenaamd geen last hebben van de kroning van Michel de eerste – sterker, wij hebben het voorbeeld gegeven met onze eigen prins Pils hoe het ook kan.

  Zo’n feest verpesten door allen te gaan staken is een duidelijke steek onder de gordel, alsof de koningsliefde ook bij de Belgen niet diepgeworteld is – driewerf bah, ook al omdat ik in mijn woede wat koffie heb gemorst.

  Beantwoorden.
  1. Interessante denkpiste! U projecteert het verschenen artikel op de gemoedstoestanden en/of kwaliteiten van de redactieleden. Hier toegepast associëren we dan al snel begrippen zoals “inhoudsloos”, “zonder kleur”, “saai”, “zonder ballen”, (voor 1 keer =>) “sober”, “impotent”, “go with the flow”, “inspiratieloos”, “goed fout” (vind ik zelf een goeie), … Ik verwacht dan ook een superscherpe re(d)actie in de komende dagen!
   Ik ben Gejost.

   Beantwoorden.
 5. Het lijkt wel alsof verhofstadt door het graaien gek is geworden. Dat die vent niet wijs is zie je zo.

  Dankzij die aap werd Maggie de meest populaire politica ever. Mijn Hollandse schoonbroer vindt dat ze ‘een regelrechte varkenskop’ heeft. Ik weet het nog zo niet.

  De mensen willen houvast

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter